Läsk ökar risken för cancer

Storkonsumenter lever farligt, visar svensk studie

HÄLSA

Den som äter mycket socker ökar risken att drabbas av cancer i bukspottkörteln, enligt en stor studie vid Karolinska institutet.

Värst är läsk och saft.

Nästan 80 000 personer deltog i studien och fick svara på frågor om vad de åt. Resultaten publiceras i novembernumret av The American Journal of Clinical Nutrition.

Störst är risken för storkonsumenter av läsk och saft, enligt forskarna. Den som dricker sådant två gånger om dagen eller mer fördubblar nästan risken för cancer i bukspottkörteln. Socker i kaffet fem gånger om dagen gör risken 70 procent större.

Ovanlig men farlig cancerform

Cancer i bukspottskörteln är en ganska ovanlig cancerform, men en av de farligaste eftersom den är svårbehandlad och dödar väldigt många av dem som drabbas.

Forskarnas hypotes är att cancerrisken ökar när en hög sockerkonsumtion får bukspottkörteln att producera förhöjda mängder insulin. Det är första gången som relationen mellan cancer i bukspottkörteln och att äta mycket sött påvisas i en studie.

Kräver upprepning

Eftersom detta är den första studien i sitt slag som kan visa en koppling mellan sockerkonsumtion och cancer i bukspottskörteln, måste resultaten upprepas i fler liknande studier innan de kan tas för vetenskaplig sanning.

Orsakerna till cancerformen är inte klara, men tobaksrökning är en tydlig riskfaktor, liksom kronisk inflammation i organet. Den som äter mycket fett löper också högre risk att drabbas, enligt vissa studier.

Bukspottskörtelcancer har minskat i Sverige sedan 1980-talet och är ganska ovanligt, med knappt 900 drabbade om året. Det kan jämföras med exempelvis nästan 7 000 fall av bröstcancer och 9 000 fall av prostatacancer. Det är däremot en av de cancerformer som har sämst prognos, ofta beroende på att den upptäcks i ett relativt sent skede. Bara tre–fyra procent av de drabbade lever så länge som fem år efter diagnos.

Så mycket läsk dricker vi

Liter läsk per person och år (2004)

Symtom på bukspottkörtelcancer

Läs mer:

TT

ARTIKELN HANDLAR OM