Bananer och nötter skyddar mot cancer

Rätt mat kan minska risken med upp till 90 procent

HÄLSA

Med förändrad kost och livsstil minskar risken att utveckla cancer i mage, tarm och bukspottkörtel med mellan 30 och 90 procent.

Foto: Foto: AFTONBLADET BILD

Det optimistiska budskapet ger doktoranden Susanna Larsson vid Karolinska institutet (KI) i en doktorsavhandling som läggs fram inom kort.

Slutsatsen hon drar är att tumörsjukdomarna skulle minska med ett minskat intag av ”rött” kött, charkuterivaror, socker och läsk och ett ökat intag av frukt, grönt, fullkorns- och mejeriprodukter. Bra livsmedel är, bland annat, bladgrönsaker, bananer, nötter, fullkornsprodukter, citrusfrukter, ärtväxter, bär, fisk och kyckling.

Därtill läggs regelbunden motion, normal kroppsvikt och ingen rökning.

Granskat två studier

Slutsatserna drar hon utifrån att ha granskat två svenska epidemiologiska studier, varav en med 61 000 kvinnor och en med 45 000 män, skriver Svenska Dagbladet.

En annan slutsats hon drar är att ett lågt intag av magnesium och B6 i kosten ökar risken för tjocktarms- och ändtarmscancer samt att ett lågt intag av folsyra ökar risken för cancer i bukspottkörteln.

TT

ARTIKELN HANDLAR OM