Hon dog – för barnet

Cancersjuka Lorraine ville hinna föda Liam – vägrade behandling

1 av 3 | Foto: Foto: ALBAN DONOHOE/ALBANPIX.COM
SISTA BILDEN Sonen Liam var bara tre månader när mamma Lorraine Allard dog i cancer. ”Läkarna sa att de inte kunde göra någonting eftersom hon var gravid. Hon sa genast att hon inte tänkte göra abort. Då skulle hon förlora viljan att kämpa”, säger maken Martyn Allard.
HÄLSA

LONDON. ”Om jag ska dö, ska min bebis få leva”.

Så sa gravida Lorraine Allard, 33, när hon fick cancerbeskedet.

Hon dog tre månader efter att sonen Liam föddes.

Fyra månader in i graviditeten fick Lorraine beskedet. Hon hade stora tumörer i levern och magen.

Läkarna rådde henne att ta bort det 23 veckor gamla fostret och genast påbörja cellgiftsbehandlingen.

Men hon vägrade.

Födde naturligt

Barnet skulle, enligt planen, födas redan i 26:e veckan med kejsarsnitt. Men Lorraine Allard fick värkar en vecka tidigare och sonen Liam föddes den 18 november.

Han vägde bara 765 gram.

– Hon var glad över att kunna föda naturligt eftersom det innebar att hon kunde påbörja cellgiftsbehandlingen direkt i stället för två veckor senare som hade krävts för återhämtning efter kejsarsnittet, säger maken Martyn Allard, 34, från brittiska St Olaves till Daily Mail.

Första sonen

Det var parets första son och döttrarna Leah, 10, Amy, 8, och Courtney, 20 månader, blev stolta storasystrar.

Mamma Lorraine fick vård hemma men besökte sonen på sjukhuset en handfull gånger och höll honom bredvid hans kuvös. Men cancern hade spridit sig och Lorraine Allards liv gick inte att rädda. Hon gick bort 18 januari.

”Hon var så lycklig”

– Lorraine var positiv hela vägen och hade styrkan för oss båda. Jag kan inte beskriva hur modig hon var och hon var så lycklig över att kunna ge liv åt Liam, säger Martyn Allard.

Den lilla krabaten är stark och får förmodligen komma hem från sjukhuset i mars.

– När Liam är stor nog kommer jag att berätta. Men jag kommer inte säga att Lorraine offrade sitt liv för honom. Jag ska säga att hon såg till att han fick en chans. Hon sa att hon inte ville att han skulle få skuldkänslor.