”Ny” medicin kan hindra cancern

Medel mot benskörhet ger nytt hopp för bröstcancerdrabbade

HÄLSA

Varje dag drabbas 15–20 svenska kvinnor av bröstcancer.

Nu kan forskarna ha hittat något som kan rädda liv.

Ett medel mot benskörhet kan minska risken för återfall med drygt en tredjedel.

Foto: Foto: HANNAH MODIGH
Ser ljusning Elisabeth Lidbrink, överläkare vid bröstenheten på Radiumhemmet, hoppas att de nya forskarrönen kan leda till en ny bröstcancerbehandling – kanske redan i höst. ”Det här är ovanligt intressant” säger hon.

– Det här är ovanligt intressant, säger Elisabeth Lidbrink, överläkare vid bröstenheten på Radiumhemmet, Karolinska Universitetssjukhuset i Solna.

Hon hoppas – om ännu en ny studie visar samma goda resultat – att den nya behandlingen kan bli verklighet redan i höst.

Läkemedlet Zometa, som innehåller zoledronsyra, som stärker benvävnaden i kroppen och ges via dropp, har hittills använts för behandlig av benskörhet, osteoporos.

Stärker skelettet

– Vi använder det också till våra cancerpatienter, på olika sätt. Vid prostata- och bröstcancer, till exempel, när cancern har spridit sig till skelettet, för att motverka benfrakturer och värk i skelettet, säger Elisabeth Lidbrink.

Resultat på köpet

Nu har österrikiska forskare, i en studie som skulle undersöka något helt annat, upptäckt att Zometa kan minska risken för återfall i bröstcancer med hela 36 procent.

I studien ingick 1 803 kvinnor, alla drabbade av hormonkänslig bröstcancer och opererade. Cancern hade inte spridit sig hos någon av dem och ingen av dem hade heller passerat klimakteriet.

Hälften av kvinnorna fick det traditionella hormonpreparatet tamoxifen, hälften ett nytt, anastrozol. I båda grupperna fick också hälften av kvinnorna Zometa, i syfte att stärka skelettet, eftersom äggstockarna stängdes av tillfälligt under behandlingen.

Behandlingen pågick i tre år och efter fem år gjordes uppföljningen som visade att risken för återfall minskade hos dem som fått zoledronsyra.

Färre återfall

– Mycket färre patienter fick återfall under den här tiden av bara två sprutor Zometa per år, säger Elisabeth Lidbrink.

I antalet dödsfall var skillnaden mindre; i gruppen som fick Zometa avled 16 kvinnor, bland dem som inte fick 26.