Genprofil hjälp vid bröstcancer

HÄLSA

Cancerforskare i Lund har hittat en speciell genprofil som kan bli en hjälp att skräddarsy behandlingen vid bröstcancer.

Metoden kan minska dödligheten i sjukdomen.

Den nyupptäckta genen visar om brösttumören är känslig för strålning eller inte. För kvinnor med den här speciella genprofilen kan man i stället välja att operera bort hela bröstet, rapporterar Ekot i Sveriges Radio.

Återkommer

Det normala vid bröstcancerbehandling är att man tar bort en bit av bröstet genom så kallade bröstbevarande kirurgi och därefter ger strålbehandling. Men för cirka 500 kvinnor årligen är strålningen verkningslös, vilket ger en risk för att tumören återkommer efter en tid, så kallat recidiv. Nu hoppas forskarna att med hjälp av genprofilen i förväg kunna hitta de kvinnor som där strålningen inte ger önskad effekt.

”Kan minska dödligheten”

– Vi vet att minskar vi lokalrecidivfrekvensen så vet vi också att vi på sikt kan minska dödligheten, säger Emma Niméus, läkare på onkologiska kliniken i Lund som lett forskningen, till Ekot.

De studier som pågår kring genprofilen måste slutföras innan metoden kan början införas i vården. Varje år får cirka 7 000 kvinnor i Sverige diagnosen bröstcancer och 1 500 avlider i sjukdomen.

TT