Nya näspluggar stoppar hösnuvan

Effektivare än allergimediciner, hävdar forskare

HÄLSA

Atjoooo! Atjooo!

Nu finns en ny metod mot hösnuvan.

Forskare har utvecklat näspluggar för att få stopp på allergin. De har visat sig vara effektivare än de mediciner som används idag.

Foto: Börje Thuresson
Slut på nysningarna. Näspluggar i näsan stoppar allergin.

En australiensk forskargrupp har utvecklat ett nytt sätt för drabbade att klara av den jobbiga hösnuvan – näspluggar. Pluggarna har filter som pollenpartiklarna fastnar på innan de kan nå in i näsgångarna och framkalla en allergisk reaktion med täppt näsa och rinnande ögon som är typisk för hösnuva. De är designade för att inte täppa till och påverka andningen.

Pluggarna är utvecklade av en forskargrupp på Woolcock Institute of Medical Research i Sidney i Australien. Forskarna hoppas att deras produkt ska bli ett alternativ till läkemedel och sprayer som inte kan användas av alla drabbade. Tidskriften New Scientist skriver att meningen är att folk som har hösnuva ska kunna sätta in pluggarna de dagar då pollenhalten i luften är hög. Preliminära tester visar att pluggarna kan vara effektivare än de mediciner som används i dag.

– Vi var förvånade över hur stor effekten var. Liknande tester med antihistaminer visar på mindre skillnader, säger Tim O’Meara, en av forskarna.

Passar inte alla

Professor Jean Emberlin på Storbritanniens forskningsenhet för pollen tror att pluggarna kan vara bra för vissa personer.

– De kommer däremot inte att vara ett totalt skydd mot pollen. Folk har olika form på näsorna och storlek på näsborrarna så pluggarna skulle inte passa alla, säger hon till BBC News Online.

– Personer som stoppar något i näsan har en tendens att andas genom munnen. Om de får pollen i munnen och halsen kan det i sin tur orsaka irritation och till och med en astma-lik reaktion, säger hon.

Pluggarna kommer tidigast att finnas tillgängliga för allmänheten om två år.

Lotta Zachrisson