Ny metod varnar astmatiker veckor i förväg

Kan minska attackerna med 70 procent

HÄLSA

Personer drabbade av astma kan genomgå en ny koll som förutspår farliga attacker. Med rätt medicin i tid undviks nästan 70 procent av astmaattackerna.

Foto: Rikard Laving
astma är idag vår vanligaste folksjukdom.

En ny studie visar att antalet attacker minskade med två tredjedelar bland de patienter som genomgick kontrollen jämfört med andra drabbade. Under kollen undersöks nivåerna av mikroskopiska celler, eosinophiler, som orsakar inflammation i luftvägarna. Cellerna kan upptäckas flera veckor innan astmaattacken kommer.

Forskare på Glenfield Hospital i Leicester studerade 74 patienter. På vissa personer kontrollerades cellnivåerna medan andra behandlades som vanligt. Om eosinophilnivåerna ökade fick personen astmamedicin.

I gruppen som fick vanlig behandling var man tvungen att vänta tills symptom som rosslande eller väsande andning uppstår. Först då får patienten medicin.

Många dödsfall kan undvikas

Forskarna upptäckte att de vars nivåer kollades hade 63 procent mindre eosinophilceller efter ett år av behandling jämfört med de andra patienterna. Personerna i den första gruppen hade 35 allvarliga astmaattacker under året medan de som behandlades vanligt drabbades av 105.

Dr Ian Pavord som ledde forskningen, säger att upptäckten kommer att ha stor betydelse eftersom det visar att patienterna bör gå på regelbundna kontroller för att få bästa möjliga behandling.

– Varje år dör ungefär 1 500 personer av astma och majoriteten av dessa fall kan undvikas, säger han till BBC.

Behandlingen är lämplig för de värst drabbade – ungefär fem procent av alla astmapatienter – som behöver regelbunden sjukhusvård.

– Teknikerna vi använder är lite omständiga och de kanske inte når ut till allmänvården. Men det finns många enklare sätt att mäta luftvägsinflammationer som kommer att kunna användas inom några år, säger Pavord.

Fakta om astma

Lotta Zachrisson

ARTIKELN HANDLAR OM