Nytt hopp för jordnötsallergiker

Läkare: Behandlingen kommer att rädda liv

HÄLSA

Ett nytt läkemedel ska göra livet lättare för jordnötsallergiker. Medlet botar inte allergin, men lindrar symptomen så att de drabbade inte utsätter sig för livsfara om de råkar äta något som innehåller jordnötter.

Jordnötsallergi är en av de farligaste typerna av allergi och många människor hamnar på sjukhus varje år för att de fått i sig så lite som en halv jordnöt.

I genomsnitt får en jordnötsallergiker i sig farliga livsmedel var tredje till var femte år och ungefär en tredjedel av dem kommer någon gång att drabbas av en allvarlig reaktion.

Eftersom jordnötsallergiker reagerar på en väldigt liten mängd har samhället fått anpassa sig. Till exempel har de flesta flygbolagen slutat servera nötter och i USA där jordnötssmör är mycket vanligt, har speciella jordnötsfria lunchrum ordnats.

Minskar rädslan

Patienter som har fått prova det nya medlet tål i genomsnitt nio jordnötter utan stora problem, vissa klarade av så många som 24.

– Om någon som tar läkemedlet kommer i kontakt med nötterna blir följden inte lika allvarlig. Ingen kommer att få i sig nio jordnötter av misstag, säger Dr. Clifford Bassett från New York University Medical Center till Los Angeles Times.

Donald Leung, läkaren bakom den studie som presenterades på en allergikonferens i Denver, säger att det är en stor upptäckt.

– Medlet räddar inte bara liv, utan kan även minska den rädsla jordnötsallergiker känner varje gång de äter, säger han.

I studien ingick 82 personer mellan tolv och 60 år som var allergiska mot jordnötter. De delades upp i fyra grupper som fick olika behandling. Under ett år fick de en injektion med det nya läkemedlet en gång i månaden. Den gruppen som fick störst dos klarade flest jordnötter när året var slut.

Kan dröja

Testerna av läkemedlet är nästan klara, men det kan ändå dröja fyra år innan det finns ute på marknaden. Företaget som ligger bakom den nya behandlingen har nämligen fastnat i en rättslig tvist med två andra läkemedelsföretag.

Lotta Zachrisson