Vaccinet knäcker jordnötsallergi

HÄLSA

Ett vaccin mot jordnötsallergi testas nu i USA med goda resultat.

En injektion i månaden gör att försökspersonerna kan stoppa i sig i snitt nio jordnötter utan att reagera.

Foto: MAGNUS SANDBERG
ANNA HOPPAS KUNNA GÅ PÅ BIO - Ett vaccin låter jättebra! Då skulle jag i alla fall kunna gå på bio utan problem, säger Anna Ekberg, 17, som flera gånger tvingats lämna biosalonger, fester eller andra ställen för att någon ätit jordnötter i närheten.

Även om det inte är något botemedel lär preparatet få stor betydelse för alla drabbade. I dag tvingas jordnötsallergikerna syna varje innehållsdeklaration för att se att maten de stoppar i sig inte innehåller spår av nötter. Men maten är inte alltid märkt och alla tillverkare är inte att lita på.

– Fungerar vaccinet vore det fantastiskt! Många förstår inte hur lite som behövs för att utlösa en allergisk reaktion, säger Birgitta Ekberg vars dotter fick jordnötsallergi i tvåårsåldern.

Behöver intensivvård

Det räcker med att någon öppnar en påse jordnötter i samma lokal för att dottern Anna ska reagera.

– Ofta hinner hon ta en spruta hemma men två gånger har hon åkt in på intensiven, säger Birgitta Ekberg.

Jordnötter är i dag den vanligaste orsaken till allergisk chock. Sedan 1996 har tre svenskar avlidit.

– Tanken bakom preparatet är att förhindra en allergisk reaktion eller åtminstone mildra symtomen, säger Michelle de Santis, informationsansvarig på det amerikanska forskningsföretaget Tanox i Houston.

Vaccinet TNX-901 binder de IgE-antikroppar alla allergiker har. På så sätt kan IgE-antikropparna inte re-agera fullt ut när det dyker upp allergiframkallande ämnen.

Höjd toleransnivå

I en blindstudie på 84 jordnötsallergiker i åldern 12-60 år höjdes toleransnivån hos dem som fick TNX-901. I stället för att reagera på en halv jordnöt kunde allergikerna äta i genomsnitt nio jordnötter innan de kände av en reaktion.

På Tanox hoppas man få vaccinet godkänt inom tre-fyra år. Allt hänger på en rättstvist mellan Tanox, läkemedelsbolaget Novartis och bioteknikföretaget Genentech. Alla tre har varit med och utvecklat ett annat läkemedel som bygger på samma princip.

Antalet drabbade barn har tredubblats

Caroline Hougner