Sängkompisen kan ge dig allergi

Bra ventilation bästa metoden för att bli av med kvalster

HÄLSA

Du får väl inte allergi av din sängkamrat?

Snuva, andningsproblem och irriterade ögon kan vara tecken på kvalsterallergi.

monstermys... Eftersom fukt och dålig ventilation är största boven ska kvalster i första hand ventileras bort – inte städas bort. (Bilden är ett montage.) Foto: GETTY IMAGES Illustration: RIKARD BODIN

– Kvalster trivs bara i varm och fuktig miljö – i våra sängar. Det gäller särskilt om bostaden är fuktig, säger allergiforskaren Magnus Wickman, docent och chef för Miljömedicin vid Stockholms läns landsting.

Han har tidigare skrivit en avhandling om kvalster i Sverige.

Dammkvalster kallas våra osynliga sängkamrater. Fuktkvalster vore ett bättre namn, anser Magnus Wickman.

Fukt – största boven

– Fukt och dålig ventilation är största boven bakom kvalster – inte damm. Kvalster ska i första hand ventileras bort så att luftfuktigheten sänks – inte städas bort, säger han.

Det finns behov av att få veta mer om kvalster. Astma- och allergiförbundet ska nu ta fram ett nytt informationsblad som enbart handlar om kvalsterallergi.

Vad gör jag om jag misstänker kvalsterallergi?

– Hör med läkare om att ta ett blodprov eller pricktest. Är det allergi ska man sedan ta dammprov från sängen för att påvisa att kvalster finns i bostaden och sedan försöka åtgärda det i första hand, säger Magnus Wickman.

– Luftfuktigheten kan till exempel sänkas betydligt om man låter fläktar i kök och badrum stå på, tar bort övre listen i sovrumsfönstret och låter dörren till sovrummet stå öppen.

Kan vi bli helt kvitt kvalster?

– Nej. Kvalster är enorma på att överleva i olika stadier. Frågan är hur mycket vi orkar eller hinner göra för att bli av med dem.

Hur ofta ska vi byta lakan?

– Det är mer en trivselfaktor. Vissa byter varje vecka, andra en gång i månaden. Det kan däremot löna sig att låta sängkläderna få torka ut en stund på morgonen innan man bäddar, har vi sett. Det gäller om bostaden är på gränsen att ha hög luftfuktighet. Då minskar kvalstren.

Ska vi stoppa mjukisdjur och kuddar i frysen för att ta död på kvalster?

– Nej. Det är en myt. Det är opraktiskt. Det är inte heller kvalstren, utan deras avföring som kan ge allergi. Avföringen kan bara tvättas bort.

Dun eller syntet?

– Det spelar ingen roll. Graden av fukt avgör.

Vad är kvalster

4 förebyggande tips

Tecken på för mycket fukt

Så gör du om du fått besvär av kvalster

Ann-Cathrine Björnör Carlsson