Tablett – nytt vaccin mot pollenplågan

HÄLSA

Atjoooooo! Våren är här och pollenallergin med den.

Hälsa tipsar om medicinerna, hjälpmedlen och det naturliga sättet att sätta stopp för eländet.

Foto: Kalle Assbring
smälter i munnen. En ny typ av vaccin mot pollenallergi i tablettform kan finnas på marknaden inom några år.

Vaccin i spruta är i dag det bästa vapnet mot pollenallergi. Men snart kommer ett nytt piller som är både billigare och enklare.

Vaccin är det mest effektiva medlet för att bli fri från sin pollenallergi. Tyvärr är behandlingen lång, nästan 30 sprutor under tre år krävs.

”Bygger upp ett försvar”

Vaccinet gör att patienten blir tolerant åtminstone från och med andra pollensäsongen under behandlingen och effekten sitter i mellan fem och tio år.

– Det bygger upp ett slags försvar inför pollensäsongen, säger Reidar Grönneberg, överläkare och ansvarig för den kliniska verksamheten vid Allergicentrum på Karolinska sjukhuset i Stockholm.

Varje år vaccinerar sig drygt 3 500 svenskar. Betydligt fler har behov av det, men på grund av resurser och en relativt krånglig behandling är det många som tvingas avstå.

På marknaden om ett par år

Hoppet ligger nu hos en ny typ av vaccin som tas i tablettform. Vid Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg utvärderar man det nya vaccinet. Ett hundratal pollenallergiker deltar i studien som hittills har varit lyckad. Vaccinet består av en tablett som får smälta under tungan eller som sväljs. Tabletten kan finnas på marknaden om ett par år.

En annan nyhet som Reidar Grönneberg och hans kolleger vid Allergicentrum är med och utvärderar är en genetiskt framtagen monoklonal antikropp, så kallat anti-IgE.

Effekten är övergående”

– Det får kroppens immunförsvar att ”koppla upp och låsa” de antikroppar, IgE, som sätter igång den allergiska reaktionen. Kort sagt lägger man locket på för att allergin inte ska bryta ut, förklarar Reidar Grönneberg.

Effekten är övergående och försvinner inom två till tre månader efter det att behandlingen har avbrutits.

– Vi har testat och vet att vaccinet fungerar på de flesta. Tyvärr är det inte godkänt i Sverige ännu.

– Det dröjer nog några år innan den här nya behandlingsformen kan vara godkänd och klar att användas.

VAD ÄR pollenallergi?

8 tips som kan förebygga besvär

Malin Byström ([email protected])