Går det att bli av med pollenallergin?

Läs chatten med överläkare Reidar Grönneberg

HÄLSA

johan säger: hejsan. vet du redan nu hur kraftigt pollen-året kommer vara?

Reidar Grönneberg säger: Nej, det vet vi inte. Vi tror att det blir ett lite svagare björkår. Det var kraftigt förra året och det brukar vara varannat år. Du kan kontakta Paneologiska lab i Stockholm, Frescati för att få säkert svar. Pollenrapporter kan hittas på www.alk.se.

schelin säger: Går pollenallergi på något sätt att bli av med?

Reidar Grönneberg säger: Nej, egentligen inte. Vi kan inte bota, men vi kan vaccinera så de mesta av besvären försvinner inom två år. Under vissa förutsättningar. Det hjälper inte på alla.

dannyboy säger: När kommer det att komma nya o bättre mediciner mot pollenallergi? Jag tycker inte att mina clarityn tabletter och lomudal ögondroppar hjälper nästan någonting

Reidar Grönneberg säger: Inom 3-5 år så räknar vi med bättre allergivaccin.

Håkan säger: Hejsan, stämmer det att pollenallergi blir bättre med åren, själv är det så med mig. Eller kan det komma tillbaka

Reidar Grönneberg säger: Nej, tyvärr så är det kroniskt. Viss variation beroende på pollensäsong. Efter 50, max 60-års åldern så brukar det avta och kan klinga av helt. Till skillnad från insektsallergi som kan bli värre eller debutera sent.

Lina säger: Är det bara barn som blir allaergiska eller kan man få pollenallergi i vuxen ålder?

Reidar Grönneberg säger: Nej, man kan få det högt upp i åldrarna. Inte många efter 50. De flesta börjar tidigare. Före och efter tonåren.

zmulan säger: är det för sent att få en spruta nu så man klarar sig något så när?

Reidar Grönneberg säger: Kortisonspruta kan man ta nu, men det är för sent att vaccinera.

Micke_Nys säger: Vilken medicin är för närvarande bäst?

Reidar Grönneberg säger: Det finns ingen som är bäst. De är jämförbara. Antihistaminer, olika kortisonpreparat/sprejer som ger lindring lokalt i luftvägarna.Det bästa är att ta både antihistamintablett och kortisonsprej. I alla fall om man har långdragna besvär.

Elisabeth säger: Skulle vilja ha svar på följande:

Begreppet pollenallergi gäller det även s k hösnuva? Min son och jag är ej allergiska mot trädpollen men mot gräs.

Kan vaccinet även hjälpa mot pälsdjurs-, nickel och födoämnesallergier?

Är det försent att vara med i en försöksgrupp?

Tackar på förhand!

Reidar Grönneberg säger: Pollenallergi och hösnuva är samma sak. Man kan vaccinera sig mot katt- ibland hundallergi. Men det är försent nu. Är du pollenallergisk får du vänta till november. Det finns ingen vaccination mot födoämnes- och nickelallergi. Vi har inga försöksgrupper just nu. Det är försent för tillfället.

laila säger: Har bara en fråga. Jag har ansträgningsamtma men under våren blir det värre. har det nån med pollen att göra? tackar på förhand

Reidar Grönneberg säger: Ja, definitivt. Det ser man ofta. Vi avråder från intesivare löpträning utomhus under björk- och grässäsong eftersom man andas in pollen via munnen då och får astma. En del allergiker har bara astma under pollensäsong. Det kallas säsongsastma.

Kajsa säger: Vilket är bäst för mig som endast irriteras i ögonen; tabletter eller ögondroppar?

Reidar Grönneberg säger: Försök i första hand receptfria ögondroppar. Lägg till antihistamintablett om det inte räcker.

stjärnan säger: När behöver man gå och göra ett riktigt allergitest?

Reidar Grönneberg säger: När man har mer långdragna besvär. Det är ett krav för att få vaccination. Och om man misstänker någon speciell miljöfaktor i hemmet eller på arbetet. Eller vid födoämneskänslighet.

nina säger: kan man ta kortisonspruta om man är gravid?

Reidar Grönneberg säger: Nej, inte gärna. Det avråder vi från. Man kan ta droppar och nässprej.

Julia säger: Vilka receptfria allergitabletter har minst biverkningar?

Reidar Grönneberg säger: De är likvärdiga. De flesta ger muntorrhet och lite sömninghet. Det är värt att prova sig fram och byta.

Sahira säger: Hejsan! Hur kommer det sig att min pollenallergi blev bättre, ja nästan väck med hjälp av kostomläggning!?

Reidar Grönneberg säger: Det kan jag inte svara på. Det brukar inte ha någon effekt på pollenallergi. Om det rör sig om korsallergi mellan pollen och stenfrukter, nötter, soja och kryddor då kan man tänka sig att besvären blir lindrigare. Men det är inte bevisat. De flesta tål nötter och stenfrukter sämre under pollensäsong.

sofia säger: hur länge är det pollentider? när börjar det och när slutar det ungefär?

Reidar Grönneberg säger: I Mälardalen: Lövträd: feb/mars-maj. Gräs juli-augusti. Gråbo: juli-september. 2 veckor senare i Norrland och 2 veckor tidigare på Västkusten. Kan variera med sydliga vindar (komma tidigare).

LindaW säger: Jag är laktosintolerans och kan därför inte äta tabletterna, har även testat Depo medrol. Men tycker inte att den fungerar så bra. Vad kan man ta istället?

Reidar Grönneberg säger: Fråga efter laktosfria tabletter på apoteket. Annars får du ta nässprej och ögondroppar. Det brukar inte vara något problem för laktosallergiker. Anithistaminer innehåller så lite laktos. Depo medrol verkar vara en dålig lösning tycker jag.

Tack för alla frågor. Vi håler tummarna för nya och bättre behandlingsmetoder de närmsta åren. Håll ut!

ARTIKELN HANDLAR OM