Bästa och billigaste allergimedicinerna

Kopiorna hjälper lika bra som originalen

HÄLSA

Nu finns nya billiga allergimediciner - receptfritt på apotek.

De är lika bra som originalen men kostar ofta bara hälften så mycket.

Den senaste veckan har björken börjat slå ut på vissa håll i landet och många pollenallergiker har känt av besvär.

- Det är väldigt beroende av vädret exakt när pollenhalterna ökar. Förra året kom björken mycket tidigare, det är mer normalt i år, säger Kerstin Alm Kübler, filosofie doktor på palynologiska laboratoriet i Stockholm.

Elva nya mediciner

I år kommer elva nya receptfria medel på apoteket som hjälper mot allergier. I fjol fanns det bara tre. Som konsument finns det pengar att spara.

- När ett märkes patent på ett ämne upphör att gälla kommer det kopior. Kopiorna är absolut lika bra som originalen, de innehåller samma verksamma ämne och är tillverkade på samma säkra sätt, säger Inga-Lisa Andersson, apotekare och produktansvarig på Apoteket AB.

Däremot är priset på kopiorna oftast avsevärt lägre.

Som en jämförelse kostar en dagsdos av originalmedicinen Zyrlex nu drygt 5 kronor. Billigaste kopian kommer från Copyfarm och kostar bara hälften så mycket.

Priserna ändras

- Men priserna kan ändras vid varje månadsskifte. Därför ska man hålla ögonen på priserna för märkena konkurrerar väldigt hårt just med priset, säger Inga-Lisa Andersson.

Förutom de receptfria produkterna finns också ett antal receptbelagda märken.

Även receptbelagt

- Den som har lindrig allergi får lika god effekt med en receptfri medicin. Men har man uttalade besvär kan någon av de många receptbelagda medicinerna bli nödvändig, säger Mona Palmqvist, överläkare på allergisektionen vid Sahlgrenska Universitetssjukhuset.

Karolina Vikingsson