Kan astma växa bort?

Peter Montnémery, distriktsläkare och forskare inom allergi och astma chattar på aftonbladet.se

HÄLSA

Malin säger: Jag får ofta hosta, som varar en vecka ungefär, efter en förkylning. Borde jag kolla upp om jag har astma?

Peter Montnemery säger: Ja, det tycker jag. Om det har varat under en längre tid så borde du gå till läkare. Det är lätt att kolla upp. Du kan också söka när du har besvären.

cecilia säger: varför får man sk. ansträngningsastma ? vad är viktigt att tänka på när man har det?

Peter Montnemery säger: Viktigt att man behandlar förebyggande när man ska anstränga sig. Man behöver kanske inte kontinuerlig behandling men just före ansträngning är det bra. Det är också viktigt att värma upp innan man utför idrotten. Man vet inte riktigt varför man får ansträngningsastma. Det är kroppens sätt att reagera.

Lisa säger: Hur vanligt är det med astma hos ungdomar??

Peter Montnemery säger: Det beror på vilken åldersgrupp man tittar på. Hos tonåringar är det 14-15 procent som har astma. Allergiska näsbesvär uppger ungefär 30-35 % av tonåringar att de har.

Mimi säger: om man inte kan andas in luft kan det bero på att man har astma

Peter Montnemery säger: Ja, det kan det göra. Men det är också vanligt när man upplever att man inte kan fylla lungorna att man har någon sjukdom. Det är lätt för en läkare att avgöra. Många besväras av känslan att man inte kan fylla lungorna med luft.

RudolfMeRöda säger: Tjena Peter! Jag blir alltid så jedrans förkyld när jag blir förkyld, och får alltid en massa grönt slem i både näsa å lungor, kan de va nått tecken på astma?? Jag brukar även ha tecken av köldastman när det är kallt ute och man tränar.

Peter Montnemery säger: Det kan det vara. Det är med köldastma nästan samma sak som med ansträngningsastma. Får du grönt slem så är det tecken på att lungorna är irriterade.

emeli säger: Hur farligt är det egentligen att röka och ha astma?

Peter Montnemery säger: Astma förvärras av rökning och många av de som har astma är väldigt känsliga för tobaksrök. Det kan utlösa anfall.

Kalle säger: Jag har en son som har svår astma han är5år just under förkylningstiderna är det värst ,han drabbas av krupp och min fråga är kommer astma besvären att försvinna med åren?

Peter Montnemery säger: Ofta så växer barnastman bort. Besvären blir mindre när barnen blir äldre. Men krupp och astma är inte samma sak.

Tony säger: Kan man smita någon om man har astma???? Tony svensson

Peter Montnemery säger: Det kan man inte. Däremot är risken störrer att man får astma om någon eller båda föräldrarna har astma. Det är ärftligt.

Kalle säger: Vilka lindrings metoder är dom bästa utöver brickanyl.Pulmikort,är det något nytt på gång?

Peter Montnemery säger: Det finns "långverkande brickanyl". Man kan också behandla astma med tabletter. Helt ny behandlingsmetod som heter singulair. Du får rådgöra med läkare.

Jörgen säger: På vilket sätt påverkas en symptomsfri astmatiker av dykning?

Peter Montnemery säger: Det brukar gå bra. Det finns inget som hindrar.

Millan säger: Hej! Både min pappa och min farmor har astma, är det större risk att jag får det då?

Peter Montnemery säger: Om pappa har det är det lite större risk, men om bara farmor har det är det inte större risk. Det är så långt bort i släkten.

Nietzsche säger: Är det enbart negativt att ha astma?

Peter Montnemery säger: Ja, det får man säga. Det finns inget positivt med det.

våren säger: Hej! skulle vilja veta om det finns astmamediciner som är farliga för prostatan ,,,tack

Peter Montnemery säger: Nej. Det finns inte.

Mibban säger: Vad är det för skillnad mellan "vanlig" astma och allergiastma?

Peter Montnemery säger: Allergiastma utlöses av något man kommer i kontakt med i luften - pollen eller pälsdjur vanligen. Det finns också "vanlig astma" som utlöses av ansträngning, stress eller av andra orsaker som vi inte känner till men som inte är allergisk. Man kan då inte peka på något ämne i omgivningen som utlösare. Den indelningen påverkar i viss mån behandlingen.

Lukas säger: Jag får ibland riktigt svårt att andas till den grad att jag måste öppna alla fönster och/eller försöka öppna näsborrarna för att öka syreintaget. Det kan bara dyka upp när man minst anar det. Kan jag ha astma?Vill tillägga att min kondition är i risigt skick, men att problemen alltid inträffar när jag INTE antränger mig fysiskt.

Peter Montnemery säger: Det kan vara astma. Det är också lätt att kontrollera. Du kan få låna en PEF-mätare från en vårdcentral och själv mäta andningen.

anna säger: Hejsan

e det farligt med astma??

Peter Montnemery säger: Nej, det är inte farligt om man behandlar den riktigt, får riktig medicinsk behandling.

Arwen säger: Hej! Hur mycket påverkar damm och kvalster till astma eller allergier??? Hur ofta ska man tex städa för att undvika risker...

Peter Montnemery säger: Det har diskuterats mycket. Det finns astma som vi vet kan utlösas av damm och kvalster. Har man den typen av astma så kan man kontrollera det med en allergitest. Då kan man ha stor nytta av ett madrasskydd.

Kalle säger: Vad är bäst vid astma besvär torr el fuktig luft alla säger olika?

Peter Montnemery säger: Det är individuellt. Det är därför man säger olika. De flesta får besvär av fuktig luft. Man märker själv.

almir säger: barn förkylnings astma , kommer den att försvinna om barnet är nu bara 2 år

Peter Montnemery säger: Ofta blir astman bättre med ökad ålder hos barnen. Ofta växer barnastman bort.

Kosacki säger: kommer det i framtiden att finnas ett botemedel som urotar astman helt?

Peter Montnemery säger: Det kommer det troligen inte att finnas inom den närmsta framtiden. Astma fanns redan hos de gamla egyptierna. Den var ovanlig men finns beskriven.

Ankan säger: Hej, Har en fråga angående Astma och medicinering. Jag har haft astma sedan jag var liten. Det började med att jag fick bricanyl, efter några år blev det sämre och jag fick pulmicort. Det hjälpte ett tag, sen blev det sämre igen och så har det hållt på. Nu senast (för ca 2 månader sedan) fick jag Singulair. Det fungerar jättebra för tillfället, men min fråga är, hur länge? Kommer jag få problem igen om ett år eller två? Jag använder även symbicort 2x2/dag. Kan jag minska ner dosen symbicort

Peter Montnemery säger: Efter vad jag förstår så har du en optimal behandling som det gäller att justera. Du får rådgöra med din läkare.

Tack för frågorna. Ni ska inte vara rädda att söka doktor om ni misstänker att ni har astma. Den moderna behandlingen gör att man ska kunna leva ett symptomfritt liv. Man behöver inte vara rädd för biverkningar från medicinerna.