3 olika typer av överkänslighet

Gluten

HÄLSA

Symptom: Trötthet, orkeslöshet, viktminskning, diarré, gaser, munblåsor.

Så får du hjälp: Sök läkare, se till att man tar blodprov och eventuellt gör gastroskopi med biopsi från slemhinnan i tarmen. Experimentera aldrig på egen hand med en glutenfri diet! När du har fått diagnosen utesluter du all mat som innehåller gluten.

Ät det här i stället: Maisenamjöl, glutenfria produkter: mjölmix, bröd med mera.

Laktos

Symptom: Magknip, vattentunn avföring, uppspändhet.

Så får du hjälp: Sök läkare. Blodprov tas sedan man fått dricka en laktoslösning. Eventuellt görs utandningstest och provtagning från tarmen. Minska intaget av produkter med mycket mjölksocker.

Ät det här i stället: Laktosfri mjölk och låglaktosprodukter. Ersättning för mjölk i matlagning är också sojaprodukten tofu och havredrycken Oatley. Båda finns som glass. Hårdost innehåller inte laktos, och behövs som kalkkälla.

Övrig matallergi

Symptom: Klåda i munhåla och svalg, snuva, klåda och svullnad i ögonen, hudutslag, eksem, rodnad kring munnen, magknip, diarréer, illamående.

Så får du hjälp: Sök läkare och uteslut i samråd med läkaren delar av kosten under en tid. Blodprov och hudtester kan eventuellt ge svar på vilken allergi det rör sig om.

Ät det här i stället: Vid allergi mot nötter, skaldjur och vissa grönsaker gäller det helt enkelt att undvika dessa. Vid sojaproteinallergi kan man bara äta kött och fisk i ren och oblandad form. Kyckling kan dock ha fått sojaprotein genom fodret. Det finns också specialprodukter att köpa.

Källor: Professor Göran Wennergren, docent Henry Asher, boken "Mat ska man väl tåla!" RMA

Mat att se upp med