Var fjärde svensk blir sjuk av maten

HÄLSA

Tål du inte maten? Du är inte ensam. En fjärdedel av alla vuxna upplever överkänslighet mot mat. Samtidigt är det bara några procent som har en bevisad allergi.

Hälsa ger dig svar på vad symptomen kan betyda.

tål du maten? Bara några procent har en bevisad allergi men var fjärde svensk är överkänslig mot viss typ av mat.

Mat och allergi

är ett ämne som gärna diskuteras. Vad är till exempel allergi och vad är intolerans? Glutenöverkänslighet, celiaki, kallas oftast intolerans, men forskarna har mer och mer gått över till att säga allergi.

Det är nämligen immunförsvaret som reagerar och bildar mördarceller och antikroppar (IgA och IgG) när man inte tål gluten. Den som inte tål laktos är däremot inte allergisk, eftersom det handlar om brist på ett enzym som ska bryta ner mjölksocker.

Prover stämmer inte alltid

Att konstatera allergi är inte helt lätt. Ett blodprov med högt antal IgE-antikroppar mot ett visst ämne brukar betyda att man är allergisk mot ämnet, men det stämmer inte alltid. Och ibland visar blodprov och hudtester ingenting, trots att det finns symptom. Nya forskningsresultat på Sahlgrenska sjukhuset i Göteborg visar att födoämnesallergi kan ge en lokal reaktion i tarmen, utan att några antikroppar syns i blodproven. I framtiden kan det betyda nya metoder för att ge allergiker en diagnos. Metoderna för att konstatera celiaki är dock säkra, bara man tar de rätta proverna. Ibland dröjer det länge innan man får en diagnos, eftersom symptom som trötthet och orkeslöshet inte kopplas direkt till gluten.

Ökar risken för sjukdomar

Vissa läkare förespråkar nu att man ska ta prover för celiaki betydligt oftare, kanske på alla som tillhör grupper som har en ökad risk att drabbas. Docent och barnläkare Henry Ascher i Göteborg är en av dem. Han berättar att det finns studier som tyder på att obehandlad celiaki ökar risken för bland annat skelettsjukdomar, och även vissa former av cancer.

- Vuxna kanske inte tycker om att få veta att de har celiaki om de inte har känt av symptomen. Men när man upptäcker celiaki hos barn och kan ge dem glutenfri kost tror vi att det är bra för deras framtida hälsa, säger han.

Nötter kan orsaka dödsfall!

Vinn bok om bra mat

Helena Löfving