Rätt mat botade Marika

HÄLSA

Var det så enkelt? Ibland tycker Marika Brolin att det känns lite snopet. Så fort hon slutade med gluten försvann ryggsmärtorna och den enorma tröttheten hon haft hela sitt vuxenliv.

Foto: ANNETTE FRIBERG
MÅR BÄTTRE. När Marika Brolin fick reda på att hon hade celiaki slutade hon att äta gluten, vilket förändrade allt. Nu mår hon mycket bättre.

Marika Brolin från Göteborg var 47 år när hon fick diagnosen celiaki, glutenintolerans.

Plötsligt fick hon en förklaring till blodbristen, att det kändes som tvärstopp i hjärnan och att kroppen värkte.

- Det är många förlorade år. Konflikten mellan viljan och orken att sköta jobb och familj har tagit tid och kraft. Läkarna trodde att det var en dold depression, och sa att det är klart att du är trött - kvinna över 40, frånskild och allt, berättar Marika Brolin.

När hon till slut bad om en ordentlig undersökning visade blodproven att det var celiaki hon hade. Det bekräftades sedan med gastroskopi. Och när hon slutade äta vete, korn och råg förändrades hennes liv.

- Jag gick upp i vikt - kroppen började ju ta upp näring. Från att ha varit liten, blek och tanig är jag numera angelägen om att hålla normalvikt.

Beroende av andra

Marika Brolin har lärt sig leva utan gluten, och det är inga problem i vardagen när hon sköter sig själv. Det är när hon reser bort och är beroende av andra som det märks. Hela tiden måste hon ställa frågor och våga vara till besvär, säger hon.

- Jag släpper aldrig kontrollen över vad jag stoppar i munnen. En glutenfri kaka kan vara gräddad på en mjölad plåt, eller i en kakform som är bröad med vanligt skorpmjöl.

Helena Löfving