Storstäder värsta pollenfällan

Här är platserna allergiker ska undvika

HÄLSA

Vår - och pollen.

Snart börjar eländet för alla allergiker.

  - Många kan tro att det är bättre att bo i städerna för att där finns färre träd - men där finns mer luftföroreningar som bidrar till ökade besvär, påpekar Lars-Olaf Cardell.

Foto: ALF LINDBERGH
Snuvan kommer Än har pollensäsongen inte startat i Luleå, där Göran Ökvist, 33, bor. Men när den väl sätter igång kommer allting på en gång. Då väntar ett par veckors elände. Cirka en tusenlapp per år lägger han på allergimedicin.

Pollensäsong betyder att apoteken bereder sig på anstormning av snuviga kunder. I fjol såldes allergimediciner för totalt 491 miljoner kronor eller 56,50 kronor per svensk. Men det är stora skillnader mellan olika delar av landet, visar Apotekets statistik. Skåningar och stockholmare köper mer än dubbelt så mycket allergimedicin som i Norrbotten och Västerbotten.

"Lång säsong"

I Skåne köpte man i fjol medicin mot allergisk snuva för i genomsnitt 61 kronor per person - i Västerbotten, hem åt "björkarnas stad" Umeå, köpte man inte ens hälften så mycket.

Lars-Olaf Cardell, överläkare på allergimottagningen vid Universitetssjukhuset i Malmö, förklarar varför:

- Dels har vi lång säsong och dels utsätts vi för pollen som blåser in från kontinenten.

- I södra Sverige har eländet redan börjat, med hassel och hägg.

- Björk har inte kommit än - det är det de flesta har besvär med. Men många av dem som har besvär med björk får försymptom framför allt av al och hassel, säger Cardell.

- Många kan tro att det är bättre att bo i städerna för att där finns färre träd - men där finns mer luftföroreningar som bidrar till ökade besvär, påpekar Lars-Olaf Cardell.

Kortare i Norrland

Pollensäsongen, som i södra och mellersta Sverige kan vara i flera månader, kan i nordligaste Norrland vara över på ett par, tre veckor.

- I Norrland är pollensäsongen kort, men i stället mycket intensiv, eftersom nästan allting blommar samtidigt, säger Viktoria Strand, astma- och allergiläkare på S:t Görans sjukhus i Stockholm.

Tidigare artiklar:

Här säljs det mest och minst allergimedicin

Irene Beertema, Lena Olsson

ARTIKELN HANDLAR OM