”Kortisonspruta kan hjälpa mot pollenallergin”

Läs hela chatten med läkaren Peter Montnémery

HÄLSA

En kortisonspruta kan hjälpa mot pollenallergin när inget annat fungerar. Det svarade läkaren och pollenexperten Peter Montnémery i en chatt med läsarna. Därmed avdramatiserade han kortison som behandlingsmetod, men påpekar att det inte fungerar på alla.

   Peter Montnémery säger: Hej – nu är jag här beredd att besvara frågor om pollen.

Patrik säger: Hej Peter! Hur kommer det sig att vissa personer är känsliga mot pollen och andra inte?

Peter Montnémery säger: Hej, det beror på ärftlighet.

Mats B säger: Hej Peter, är det ok att jogga utomhus så länge man tagit sin allergimedicin?

Peter Montnémery säger: Hej Mats. Det är helt OK.

Annica Berglund säger: Jag har en son på 6 år som har jättebesvärligt med pollenallergi. Jag har hört om nåt vaccin, vad är det o finns det nån åldersgrans på det?

Peter Montnémery säger: Hej Annica Så små barn brukar man inte allergivaccinera, men hör med en barnläkare. Behandlingen sträcker sig i så fall över flera år

micke säger: Bedömer du risken som stor eller liten att pollenallergi utvecklas till astma om man har den (eller får den) som vuxen?

Peter Montnémery säger: Hej Micke. Risken är ganska stor men det är svårt att ge någon exakt siffra.

Marcus säger: Jag är allergisk mot björk hur långt in på sommaren brukar allergin sträcka sig?

Peter Montnémery säger: Hej Marcus. Det beror på var du bor. I Norrland kan det dröja ända fram till mitten av juli.

TK säger: Jag har fått en kortisonspruta i år, och det är första våren i mitt 28-åriga liv som jag inte känner av björkpollen. Jag skulle vilja fortsätta med kortisonspruta varje år, fast man hör ju jämt att det är så farligt och inte bra för kroppen. Hur farligt är det och kan man ta en kortisonspruta år efter år?

Peter Montnémery säger: Hej TK. Det finns lite delade meningar om det. Personligen brukar jag rekommendera kortisonspruta till mina patienter. Riskerna är minimala. Det fungerar dock inte på alla.

Goo säger: Hur avgörs vem som får vaccinera sig? Hur allvarliga besvär ska man ha?

Peter Montnémery säger: Hej Goo. Antar du menar allergivaccinering. Ofta görs det av allergiläkare på lasarettet. Man kräver att besvären skall vara så svåra att vanliga läkemedel inte hjälper

bea säger: Kan pollenallergi orsaka eksem på barn? För min dotter ha fått eksem nu när pollen har kommit. Jag har pollen alleri själv.

Peter Montnémery säger: Hej Bea. Allergin i sig ger inte eksem, men ofta har många personer med allergi också eksem och tvärt om.

Greger säger: Jag har tidigare inte varit känslig mot pollen men har nu varit snuvig i flera veckor. Kan man få pollenallergi helt plötsligt eller tror du att jag har fått något annat?

Peter Montnémery säger: Hej Greger. Man kan få allergi ganska plötsligt. Även om du aldrig haft allergi kan du få besvär.

J. Larsdotter säger: Hej! Jag undrar vad man ska göra när de medicinerna inte hjälper. Jag har provat olika mediciner, just nu tar jag Cetirizin, har kommit på att de är lika bra som Clarityn som jag hade innan. Men jag tycker att allt som jag provat så försvinner aldrig symtomen; rinnande näsa, ögon och min eksem har en tendens att komma tillbaka mer på våren... Vad ska jag göra, eller måste jag stå ut med detta nu under denna tiden? Har visserligen vant mig efter 26 år...

Peter Montnémery säger: Hej J.Larsdotter. Kontakta din läkare – det kan vara möjligt att ge dig kortisontabletter under en begränsad tid.

Goo säger: Är det sant att en slarvigt skött allergi kan leda till ytterligare allergier?

Peter Montnémery säger: Hej Goo Den möjligheten kan finnas men jag tror inte att den är så stor.

Stefan säger: Kan man "träna" bort sin pollenallergi?

Peter Montnémery säger: Hej Stefan. Nej det kan man inte.

Kajsa säger: Är vissa mediciner bättre än andra?

Peter Montnémery säger: Hej Kajsa. Det är svårt att ge ett enkelt svar på det. Det kan finnas ganska stora individuella skillnader

Wilhelm B säger: Varför tog man bort medicinen Teldanex? Det var ju den enda som hjälpte...

Peter Montnémery säger: Hej Wilhelm. Teldanex gav en del allvarliga biverkningar hos enskilda patienter.

Stefan säger: Har pollenallergin ökat på sista tiden? Man hör hela tiden om folk som har problem, det gjorde man inte tidigare.

Peter Montnémery säger: Hej Stefan. Alla allergiska sjukdomar tycks öka. Vi har generellt mer astma (10-15% av befolkningen) och pollenallergi (20-30% av befolkningen). Orsaken till detta är inte känd. En hypotes är att vi lever "för rent" eller att vi får i oss många "konstiga kemikalier"

Sandra säger: Kan pollenallergi växa bort?

Peter Montnémery säger: Hej Sandra. Ofta blir pollen besvären mindre uttalade med ökad ålder.

säger: Jag tycker det är jobbigt att medicinera med tabletter för jag blir så fruktansvärt trött, finns det inte nån tablett som inte har den biverkningen?

Peter Montnémery säger: Hej. Det finns tyvärr inget sätt att ta reda på i förhand. Du får pröva dej fram. Kanske kan du pröva en kortisonspruta.

Peter Montnémery säger: Hej alla deltagare och tack för era intressanta frågor/Peter