Astmaskola på nätet – testa dig själv

Nästan en miljon svenskar lider av sjukdomen

HÄLSA

Astma är vår snabbast ökande folksjukdom. Nästan en miljon svenskar lider av det, många av dem utan att veta om det.

Nu lanserar läkemedelsföretaget Astra Zeneca Astmaskolan på nätet.

I dag, den 7 maj, är det Internationella astmadagen. Och folksjukdomen bara ökar.

På 1960-talet var endast 1–2 procent av Sveriges befolkning drabbad. Nu har siffran ökat till 10 procent, vilket innebär att 800.000–900.000 svenskar lider av sjukdomen.

– Man vet faktiskt inte varför astma ökar, säger läkaren Peter Montnémery, som har forskat om sjukdomen sedan mitten av 90-talet.

– Vi tror att det kan ha med vår livsstil att göra, men vet inte vad det är exakt. Det kan bero på att det är för rent omkring oss, eller att vi äter för konstgjord mat, med mycket tillsatser, säger han.

Många vet inte om att de är sjuka

Bland tonåringar är andelen astmatiker ännu högre, 15 procent antas vara sjuka. Många av dem vet inte om det.

– Bland yngre är det en underdiagnosticerad sjukdom, säger Peter Montnémery. De vänjer sig vid att vara trötta, och tror att de har med dålig kondition att göra, eller förkylningar.

Det är viktigt att behandla sin astma. Om det inte görs är risken stor att besvären blir kroniska, och svåra att behandla med medicin.

Lanserar skola på nätet

Nu lanserar Astra Zeneca Astmaskolan på nätet. Det är en interaktiv tjänst som beskriver hur astmaanfall uppstår, hur man kan behandla sjukdomen och där man också kan kontrollera om man är drabbad.

Besök Astmaskolan på nätet

Karin Klarström