Ny teknik kan bota kattallergi

Forskare: Medicin tillgänglig inom några år

HÄLSA

Forskare har utvecklad ett nytt vapen mot en av våra vanligaste allergier – kattallergi.

Inom 4-5 år kan det finnas ett botemedel på marknaden.

Foto: photodisc
Kattallergener sprids enkelt och snabbt.

För ett par veckor sedan skrev Aftonbladet om ett nyframtaget protein som amerikanska forskare testat på möss. Proteinet, som hindrar allergiska reaktioner på kattallergen, ska inom kort även provas på människor.

Nu har även brittiska forskare tillräckligt på fötterna för att ingjuta hopp hos kattallergiker. På Imperial College i London har man hittat ett sätt att lindra allergibesvär genom att höja halterna av en nyckelkomponent i immunsystemet.

I tidningen Public Library of Science Medicine uppger forskarna att deras resultat kan komma att bota en mängd allergier samt vissa autoimmuna sjukdomar, till exempel MS och diabetes typ 1.

Färdas lätt

Kattallergi är en av våra vanligaste allergier i Sverige. Vid kattallergi reagerar kroppen mot äggviteämnen i kattens päls och mjäll, så kallade allergener. Dessa allergener är små, luftburna partiklar som sprids lätt och har en förmåga att finnas nästan överallt.

Tablettform

I immunförsvaret finns en T-cell som kallas CD4+. Dessa cellers uppgift är att reglera kroppens reaktion på ämnen som utlöser allergier. När kroppen inte förmår producera tillräcklig mängd reglerande T-celler kan det leda till astma, pollenallergi och eksem.

Genom att tillsätta en viss typ av protein lyckades forskarna stimulera kroppen att producera större mängder av CD4+, och därmed minska allergireaktionerna på testpersonerna.

Testgruppen bestod av ett fåtal frivilliga, men forskarna ska utöka studien betydligt till sommaren.

Mark Larché, professor och ansvarig för studien, hoppas att ett vaccin kommer att finnas tillgängligt inom 4-5 år.

– I nuläget använder vi injektioner, men så småningom finns kanske vaccinet även i tablettform, säger han till BBC.

Vanlig allergi

Tecken och symtom på kattallergi

Fler artiklar

Hanna Blanksvärd