Nytt pollenpiller räddar våren

Lindrar gräsallergi med 30 procent

Foto: Getty Images
Vaccin på väg Årets pollensäsong blir värre än förra året. Men snart kan ett nytt ”tablettvaccin” för gräspollenallergiker lindra problemen.
HÄLSA

Ett nytt läkemedel i tablettform, Grazax, mot gräspollenallergi har nyligen godkänts i Sverige. ”Tablettvaccinet” får smälta under tungan.

– Fördelen är att man kan ta tabletten själv hemma utan övervakning. Behandlingen minskar allmänt besvären med 30 procent, säger Sabina Rak, professor verksam vid Allergisektionen på Sahlgrenska universitetssjukhuset i Göteborg.

Tabletten ska tas varje dag under 8 veckor före och under gräspollensäsongen.

– Preparatet kan troligen börja användas mer inför nästa års pollensäsong, säger Sabina Rak.

Snart vaccin mot björkpollen

Ett nytt ”allergivaccin” mot björkpollen kan också vara på väg. Det består av ett renframställt, försvagat huvudallergen av björkpollen som nästan alla med björkpollen-allergi bildar antikroppar mot.

– Det är en skräddarsydd behandling, som verkar mycket lovande, säger Reidar Grönneberg, överläkare vid lung- och allergikliniken, Karolinska universitetssjukhuset i Solna, som medverkat i en europeisk ettårsstudie på björkallergiker.

Den här behandlingen ges i underhuden med injektioner i högre doser med snabbare effekt och mindre biverkningar jämfört med den ”allergivaccinering”, så kallad hyposensibilisering, som sker i dag. Då används helextrakt av björkpollen.

– Det är en lång, krävande behandling under tre–fyra år. Men sedan kan man bli besvärsfri i kanske fem–tio år eller i bästa fall för alltid, säger Reidar Grönneberg.

Manipulerar immunförsvaret

Receptfria preparat, som nässpray med saltlösningar, antihistaminer och kortisonpreparat, lindrar bara symptomen. Hyposensibilisering, däremot, påverkar själva orsaken till den allergiska reaktionen. De båda nya preparaten mot gräs- och björkpollenallergi bygger på samma princip.

– Man manipulerar immunsystemet och minskar därmed den allergiska inflammationen så att besvären lindras eller uteblir, säger Reidar Grönneberg.

En ny och helt annan behandling finns nu enbart för personer som har svår allergisk året runt-astma utlöst av till exempel pälsdjur med eller utan pollenallergi. Preparatet, Xolair, ges i injektion och består av en så kallad monoklonal antikropp. Den binder upp de flesta av de här allergikernas egna antikroppar i blodet.

Så ser du om snuvan är pollenallergi

Du nyser, näsan rinner och ögonen kliar.

Är det pollenallergi eller vårförkylning?

Här är ett test på 4 frågor:

Foto: Lotte Fernvall
Förkyld – eller allergisk?

Var femte lider av pollenallergi

Pollensäsongen är i gång – och tycks bli värre än förra året.

Ann-Cathrine Björnör Carlsson ([email protected])

ARTIKELN HANDLAR OM