Parfym kan förbjudas

Danskt förslag förbjuder parfym i offentliga byggnader

HÄLSA

En tredjedel av befolkningen påverkas av starka dofter.

Nu kan Danmark komma att förbjuda parfym på offentliga platser.

– För våra medlemmars skull skulle vi så klart vara glada om det gjordes även i Sverige, säger Mikael Rosén på Astma och allergiförbundet.

Parfym kan komma aatt förbjudas.

Danmark kan komma att förbjuda användning av parfym i offentliga byggnader. Förslaget kommer från partiet Det Radikale Venstre.

– Det är allas vårt ansvar att luften är frisk. Det precis som med rökning. Vi måste se till att alla kan vistas i offentliga rum utan att bli sjuka, säger Elsebeth Gerner Nielsen från partiet.

Steven Nordin är docent i psykologi och specialist på de kemiska sinnena. Han berättar att en tredjedel av befolkningen besväras av starka dofter i omgivningen.

– Det är ett stort problem. De vanligaste besvären är astmaliknande symptom, trötthet, huvudvärk, illamående, koncentrationssvårigheter och hudirritation, säger han.

Inte bara parfym

En femtedel av befolkningen har så pass stora problem att de påverkas i vardagen och en av tjugo har diagnosen "sensorisk hyperreaktivitet".

Men Steven Nordin tycker ändå inte att ett förbud behöver införas.

– Det här gäller inte bara parfym. Problemen uppstår av nästan vilka luktande ämnen som helst.

Han menar att man ännu inte vet tillräckligt om hur parfymen förvärrar situationen för de överkänsliga.

– Jag skulle vilja se konsekvenserna i Danmark först. Men det är klart, om det skulle visa sig framgångsrikt, om danskarna skulle må bättre så ska vi också införa det, säger han.

"För våra medlemmar skull"

Astma och allergiförbundet har länge verkat för en begränsning av parfymerandet. Man är därför inte främmande för att Sverige skulle följa det danska förslaget.

– För våra medlemmars skull skulle vi så klart vara glada om det gjordes även i Sverige, säger Mikael Rosén som är ombudsman för inomhusmiljö på förbundet.

Deras krav har hittils varit lägre.

– Vi är glada om anställda på offentliga arbeten inom kommun och landsting undviker parfym. Till exempel anställda i vården, busschaufförer och så vidare, säger Mikael Rosén.

Läs mer

Lars Nylander

ARTIKELN HANDLAR OM