Louise fick vaccin mot diabetes

Stort genombrott – nu sluttestasvaccinet i Europa och USA

1 av 3 | Foto: Foto: ANDERS ANDERSSON
Louise Gattzén, 17, drabbades av diabetes som 14-åring men fick snabbt chansen att prova vaccinet i en studie. Nu har hon kunnat dra ner på doserna av insulin och familjen har sluppit att ändra matvanorna.
HÄLSA

Världens första diabetesvaccin kan komma inom tre år.

Redan nu vaccineras 640 barn och ungdomar i Europa och USA i en sista studie före ett väntat godkännande.

– Genombrottet är nära. Kan vi upprepa resultaten från senaste studien blir vaccinet godkänt, säger Diamyds vd Elisabeth Lindner.

Diabetes går att hejda. Ju tidigare vaccinet ges desto mer av den egna insulinproduktionen går att rädda. Det framgår av resultaten från en studie där 70 svenska typ 1-diabetiker har följts upp två och ett halvt år efter att de vaccinerats.

– Mycket uppmuntrande. Inte minst för att det handlar om en tämligen enkel behandling som hittills saknar biverkningar, säger professor Johnny Ludvigsson, en av Sveriges främsta diabetesläkare och huvudansvarig för studien.

Tidigt efter diagnosen

Samtliga diabetiker var 10–18 år gamla då studien inleddes. Ingen hade haft diagnosen mer än 18 månader, vilket gjorde att alla bör ha haft viss insulinproduktion kvar när de fick sina injektioner: två sprutor med 30 dagars mellanrum.

Louise Gattzén i Falkenberg var 14 år och hade precis fått diagnosen när frågan kom upp.

– Jag låg fortfarande kvar på sjukhuset och var både chockad och jätteledsen när de berättade om studien och undrade om jag ville vara med, berättar Louise.

Hon visste att hälften skulle få placebo, en overksam vätska, men tänkte att det ändå var en chans som aldrig skulle komma tillbaka och tackade ja.

Sedan dess har hon tagit prover var tredje månad.

– Redan från början såg det bra ut, men jag var osäker på om det verkligen var vaccinet, säger hon och förklarar att hon tränat mycket hela tiden och ätit rätt för att hålla blodsockret på en sjyst nivå.

I normala fall upphör diabetiker producera insulin efter en tid och behöver därför successivt öka dosen tillfört insulin. Louise som nu har hunnit bli 17 år har i stället kunnat minska dosen tillfört insulin och sluppit ändra familjens matvanor.

”Helt underbart”

– Innerst inne hoppades och trodde man nog att det var vaccinet, så det var skönt att få veta att

FAKTA

Så fungerar vaccinet

Diabetesvaccinet består av ett protein kallat GAD (glutamic acid decarboxylase). Det tros vara samma ämne som får immunförsvaret att attackera bukspottkörteln och bryta ner diabetikernas insulinceller.

GAD-vaccinet ska vänja kroppen vid proteinet så att attackerna uteblir. Ju tidigare det sätts in desto fler insulinproducerande celler går att rädda.

Här sker nya studien

I Sverige rekryteras nu 120 barn och ungdomar för slutstudien på följande 20 sjukhus: Borås lasarett, Drottning Silvias Barnsjukhus, Göteborg, Halmstad länssjukhus, Ryhov länssjukhus, Jönköping, Linköpings universitetssjukhus, Universitetssjukhuset MAS, Malmö, Örebro universitetssjukhus, Gävle länssjukhus, Helsingborgs lasarett, Kalmar lasarett, Hudiksvalls sjukhus, Lunds universitetssjukhus, Vrinnevi sjukhus, Norrköping, NU-sjukvården/NÄL, Trollhättan, Västerås centrallasarett, Växjö centrallasarett, Uddevalla sjukhus, Kristianstad centralsjukhus, Södersjukhuset, Stockholm, Karlstad centralsjukhus.