Fråga Mia

HÄLSA

Mia Törnblom är Kropp & Hälsas expert på personlig utveckling. Skriv, du också! Skicka din fråga till [email protected]

FRÅGA: Hej Mia. Jag har problem med min mans vuxna dotter och hennes familj. När vi träffas,

ibland kan det gå flera månader mellan gångerna, är min man så överdrivet uppmärksam mot dem.

Vårt gemensamma barn har aldrig fått så här mycket uppmärksamhet och jag jämför med detta hela tiden. Min man säger att han är tvungen att göra så här eftersom vi träffas ganska sällan. Innerst inne säger han att han har mer känslor för vårt barn. För mig är det en pina att träffas.

Hur ska jag någonsin kunna känna mig avslappnad? Min självkänsla är låg och jag är svartsjuk i det här. Svartsjuk när min man hämtar barnbarnet på dagis och ibland hälsar på familjen i bostaden. Svartsjuk på att han är en sån mes ihop med sin dotter.

Hur ska jag kunna träna min dåliga självkänsla? Det känns som att jag är missunnsam. Jag skulle inget hellre än att vara lite generösare. Osäker

MIA SVARAR: Tack för ditt ärliga och modiga mejl.

Jag tror och hoppas att du på riktigt inser att problemet är ditt. Att över huvud taget jämföra din mans relation till ert gemensamma barn med relationen han har till sitt första barn är inte okej. Barn förtjänar mer än så. Min pappa var under en period tillsammans med en kvinna som upplevde mig som ett hot mot deras relation, detta fick inga egentliga konsekvenser eftersom jag såg hennes osäkerhet och förstod att det inte hade med mig och göra, dessutom har jag alltid haft en väldigt trygg, nära och okomplicerad relation till min pappa, men alla barn har inte det och då kan den nya partnerns osäkerhet förstöra väldigt mycket.

Kärleken räcker till

För mig låter det som att du tror att din man bara har en viss mängd kärlek han kan ge och att den ska fördelas på de som han håller kär, MEN så fungerar det inte. Den kärlek han känner till sitt första barn minskar ju inte när han får ett nytt, dessutom är barn olika och vi älskar dem på olika sätt, men vi ska aldrig jämföra.

Du har helt rätt i att din osäkerhet och svartsjuka kommer att minska i och med att du tränar upp din självkänsla, det finns flera olika metoder för detta, en finner du i någon av mina böcker men i ditt fall vill jag rekommendera en relativt ny och bra bok som heter ”Svartsjukeakuten” av författaren Elizabeth Gummesson. Jag är säker på att du kommer att hitta flera olika övningar i den som du kan träna med.

Jag vill att du ska veta att jag har träffat många människor som lyckats bli fria ifrån den här typen av svartsjuka och i stället kan glädjas åt att deras barn har tillgång till en stor familj med mångfald i.

Kram Mia