Bli arg – det är bra för dig

HÄLSA

Våga bli arg– det är bra för din mentala hälsa och du blir– tro det eller ej– gladare. Ilskan ökar blodflödet till den del av hjärnan som innehåller positiva känslor, visar en ny studie.

Bli arg för att bli, ja..glad. Det må låta paradoxalt men en ny studie gjord på universitetet i Valencia, Spanien visar just det, skriver engelska tidningen The Telegraph. Ilskan minskar stress och ökar dina positiva upplevelser.

Positiva känslor triggas

Forskarna undersökte 30 män genom att sakta göra dem mer och mer irriterade och arga. De fick läsa olika uttalanden tyst för sig själva och sedan försöka minnas en situation när de känt sig just så. Uttalandena varierade från allt mellan ”I dag är som vilken annan dag” till ”Jag är otroligt uppfylld av ilska”.

Efter att ha mätt männens hjärtfrekvens, blodtryck och stresshormonsnivåer fann forskarna att den vänstra sidan av hjärnan där de positiva känslorna lagras, blev extra stimulerad. Ilskan triggade därmed de positiva känslorna.

Vänstra hjärnhalvan

Enligt Dr Neus Herrero som ledde studien, är det den vänstra främre delen av hjärnan som hanterar positiva känslor och i den högra hjärnhalvan lagras negativa känslor som rädsla och oro.

Men man kom även fram till att ilskan kunde ha negativa effekter på kroppen eftersom hjärtfrekvensen och blodtrycket ökade när försökspersonerna blev arga.

ARTIKELN HANDLAR OM