Depression ökar risk för demens

HÄLSA

Deprimerad? Då löper du betydligt högre risk att drabbas av demens, enligt två nya studier.

Foto: colourbox

Att ha en depression kan nästan dubbla riskerna att utveckla demens senare i livet, enligt en ny studie som publicerats i tidskriften American journal Neurology.

Det har redan tidigare varit känt att depression och demens ofta är kopplat till varandra, men det har inte kunnat bevisats att det ena tillståndet verkligen kan leda till det andra.

Men nu har två studier visat att depression faktiskt kan ge demens senare i livet, dock är det fortfarande oklart varför.

Unga deprimerade i riskzonen

Enligt forskarna vid universitetet i Massachusetts kan det vara hjärnans kemi och livsstilsfaktorer som diet och sociala kontakter som spelar in.

Enligt studien är det depression i yngre åldrar som troligen ökar risken för demens.

– Inflammationen i hjärnvävnaderna som uppstår när en person är deprimerad kan bidra till demens. Vissa protein som man funnit i hjärnan som ökar under depression ökar också troligen risken för att utveckla demens, säger professor Clive Ballard på The Alzheimer's Society.

Följdes under lång tid

I studien följdes 949 äldre under 17 år. I slutet av studien hade 164 av dessa utvecklat demens. 22 procent av de som hade haft en depression utvecklade demens jämfört med 17 procent av de som inte hade haft depression.

I den andra studien följdes 1239 personer där man undersökte hur många gånger en person var deprimerad relaterat till risken för demens.