Vi kopplar av på nätet

HÄLSA

I sommar varvar vi inte ner i hängmattan eller med en simtur i havet.

Näpp. Nu surfar vi oss avslappnade.

I alla fall om man ska tro Telias nya undersökning om svenskarnas sommarvanor.

Foto: thinkstock

Borta är tuppluren i solstolen och båtturen i skärgården – vi vill vara uppkopplade, gärna hela tiden för att kunna lugna ner oss.

Det är sjunde året i rad som Telia gör sin undersökning och så många som en tredjedel av svenskarna tar hjälp av internet för att koppla av under semestern.

Sola och dricka

Högt upp på lista kommer också sola, läsa böcker och ta ett glas vin.

– Att vara uppkopplad är inget stressmoment - tvärtom har det en lugnande effekt att även under ledigheten kunna ha koll på vänner, bekanta och kollegor samt uträtta ärenden på nätet, så som man är van vid, säger Erik Hallberg , chef för Telias mobilitetstjänster .

Mer än 15 procent kopplar upp på sociala sajter som Facebook och Twitter och håller på så sätt kontakten med familj och vänner under ledigheten. 18 procent uppdaterar sin statusrad och 16 procent lägger upp semesterbilderna så att vänner och familj kan se vad de gör.

Släpper inte jobbet

Närmare en femtedel av svenskarna kommer att ringa jobbrelaterade samtal och drygt 40 procent planerar att ta emot. En femtedel uppger också att de kommer att skicka jobbrelaterad e-post under sin semesterperiod och närmare en tredjedel kommer att läsa sådan.

ARTIKELN HANDLAR OM