Semestern är död – leve semestern

Nu lever vi loppan året om

HÄLSA

Lantstället på sommaren.

Skidort på vintern.

Och så någon charter däremellan.

Allt fler väljer att sprida ut sin semester ... för vinden?

– Vi mår inte bra om vi styckar upp den för mycket, säger Ingrid Björkegren, stresskonsult.

Förr i tiden handlade semestern om att få bli fri från tunga kroppsarbeten och att få vila. I dag är inte vilan det centrala längre, menar Karl-Olov Arnstberg, professor i etnologi.

Tre veckor behövs

I stället är det upplevelser och resor som lockar.

– Man fördelar sina semesterveckor över året. Sommaren är inte så magisk längre, säger han.

Men vilan är viktig för att vi ska kunna ladda batterierna. Minst tre veckors sammanhängande semester, helst fyra, är vad vi behöver för att hinna slappna av, enligt Ingrid Björkegren.

Svårt gå ner i varv

– Delar man upp den för mycket hinner inte det biologiska systemet varva ner och få en bra vila, säger hon.

Många har extra mycket att göra på arbetet precis innan semestern och är man stressad tar det alltid några dagar att gå ner i varv.

Åk inte i väg direkt

– Om vi har för hög stressnivå har vi också svårt att tillgodogöra oss vilan och avkopplingen. Var hemma några dagar i början av semestern i stället för att sätta er i en fullastad bil och sticka i väg direkt, råder hon.

Några långhelger under resten av året gör att tiden till nästa semester inte blir så lång.

FAKTA

Så här gör kändisarna med sin ledighet:

Jonas Wahlström, 58, djurexpert

Jag har semester nästan för jämnan. Min personal på Skansenakvariet jobbar så bra att jag är fullständigt överflödig på min arbetsplats. Ibland åker jag i tjänsten med små apor i handbagaget och ska leverera dem någonstans, det är som semester.

På lantstället har jag papegojor och lemurer som springer lösa och gör grannarna till nykterister, så det är lite småpyssel. Jag har även en ö i skärgården som är djurfri.

Jessica Almenäs, 34, programledare

Normalt sett brukar jag ha två veckors semester runt nyår, det är då min kille är ledig. Han är hoppryttare så det brukar vara enda chansen vi har att kunna resa utomlands tillsammans. Jag jobbar för det mesta på somrarna, det är mycket trav då. Just i år ska jag faktiskt åka till Turkiet, så det blir lite semester. Annars försöker jag bara vara med barnen och spela golf de lediga dagar jag har.

Tony Irving, 44, jurymedlem i ”Let’s Dance”

Jag tar alltid en sommarsemester mellan tre och fyra veckor, då åker jag utanför Sverige. Just nu är jag i Turkiet där jag har hyrt en villa. Sedan tar jag en veckas semester vid jul, en på hösten och en på våren. Veckan efter ”Let’s Dance” har jag åkt på semester med Maria Öhrman de sista sex åren. Det har blivit en liten tradition. ?Jag gör så lite som möjligt på semestern, kan jag säga.

Claudia Galli, 31, skådespelerska

Eftersom jag är frilans tar jag semester lite när det passar. Det kan bli allt från några dagar till en månad per år. Jag tycker så mycket om att jobba att någonstans får jag min semester i det. ?Är jag hemma försöker jag umgås med vänner och familj, pyssla hemma och i trädgården. Jag brukar hålla på med något projekt, måla om eller möblera om. Annars tycker jag jättemycket om att resa till solen.

Martin Timell, 52, programledare

Jag tar tre månaders semester om året. Minst två månader på sommaren, några veckor runt jul och så åker vi någonstans över påsken. Där emellan jobbar jag extremt intensivt. Nu har jag bott ute i skärgården i ungefär två och en halv månad. Jag snickrar. Och så åker vi och hälsar på kompisar, lagar mat, har det bra, och lever. Hämtar kraft inför säsongen man ska jobba.