Jag äter rätt - men för mycket

HÄLSA

Hej. Mitt problem är nog inte att jag inte äter sunt utan att jag äter för mycket, för stora portioner, har svårt att veta hur mycket som är lagom.

Till exempel frukosten, jag brukar äta lättfil och osockrad musli, hur stor mängd i dl är lagom? Alla pratar om att man ska äta mindre men ingen talar om hur mycket och då är det svårt för en som mej som älskar mat och ofta tar för stora portioner.

Har ju "vant" magsäcken vid det nu. Var hittar jag en veckomatsedel på frukostar och mellanmål där det stårangivet i tex dl hur mycket jag "bör" äta. (Är 166cm lång och har ca 7 kg som ska bort)

Hoppas att du kan hjälpa mej.

Mvh Malin

Hej Malin!

Jag håller med dig. ”Ät mindre” säger man och hur ska man då veta vad som är lagom om man inte kan så mycket om mat? Det är lite knepigt, eftersom kaloribehovet kan variera kraftigt från person till person. Som tur är finns det några enkla sätt att förändra din livsstil, som kan hjälpa dig att gå ner i vikt.

1. Ät regelbundet, dvs frukost, lunch, middag och ett par planerade mellanmål. Försök att äta vid ungefär samma tider varje dag.

2. Planera din mat enligt tallriksmodellen för viktminskning. Då lägger du upp maten på följande sätt: halva tallriken täcks med grönsaker. En fjärdedel täcks med kött, fisk, fågel, baljväxter osv (proteinrikt livsmedel). Den sista fjärdedelen täcks med potatis, pasta, ris, osv. Vad gäller frukost är en standardportion fil cirka 2 ? deciliter och för musli är det en deciliter. Frukt är ett bra mellanmål. Ibland behövs ett större mellanmål.

3. Satsa på minst 30 minuters motion per dag och ha helst 60 minuter som mål. Så mycket kan vara nödvändigt för att man ska gå ner och bibehålla en lägre vikt. Motionen kan vara t.ex. promenader utspridda i kortare pass under dagen, någon annan aktivitet som du tycker om, eller "smygmotion" (ta trappan istället för hissen t.ex.)

Det kan vara ett bra stöd för dig att gå med i något viktminskningsprogram.

I Viktklubben får man en veckomatsedel på alla måltider, som visar vad som är lagom för att man ska gå ner enligt sina önskemål, samt mycket, mycket mer. Vad du nu än bestämmer dig för, vill jag önska dig lycka till!