Jag äter för lite - men är överviktig

HÄLSA

Hej. Jag har ett stort problem med mina matvanor, jag rör mig på regelbunden basis då jag spelar volleyboll i elitserien men trots det har jag alltid haft en smula för mycket på magen och bara där. Uppskattar det till kanske 5-8 kilo. Det skulle jag gärna bli av med. Jag tror själv att det har med mina matvanor att göra, det är nämligen så att jag äter på tok för lite egentligen. En vanlig dag för mig kan se ut så här: Ingen frukost, en kopp kaffe på jobbet. Lunch vid 11-12 tiden. Hem efter jobbet och tränar, efter det äter jag oftast ingenting. Ibland äter jag ett mål mat efter träningen men det är mer sällan än jag inte äter något. Och så där kan det fortgå...

Ett mål om dagen kan inte vara bra för kroppen inbillar jag mig, i alla fall inte med den träningsmängden vi har, träning varje dag och matcher på helger. Jag har försökt att äta oftare, dvs mellanmål i form av frukt osv men jag känner mig proppmätt hela tiden då vilket är obehagligt. Vad kan jag göra? Ska jag pina mig att äta mellanmål ett tag? MVH Andreas

Hej Andreas! Visst verkar det som att Du behöver göra förändringar i Dina matvanor, genom att äta ett enda mål om dagen blir det svårt att dels att få tillräckligt med ork och dels att få ett fullgott upptag av vitaminer och näringsämnen.

Att Du äter för lite tror jag dock inte eftersom Du uppger att Du har en övervikt på 5-8 kilo. När det gäller vikten så är teorin enkel – det handlar bara om inkomster och utgifter. Eftersom Du upplever att Du känner Dig proppmätt när Du äter mellanmål tycker jag att Du ska börja med att koncentrera Dig på frukost, lunch och middag men försöka äta mindre portioner än vad Du vanligtvis gör vid lunch.

Efter ett tag kommer kroppen att vänja sig vid detta, många upplever till och med att de får ett behov av att äta regelbundet när de har kommit i det.

Nästa steg är att försöka äta ett par mellanmål om dagen om Du känner behov av det. Lycka till!

ARTIKELN HANDLAR OM