Hur ska jag gå ner igen?

HÄLSA

Hej!

Jag är en kvinna på 40 år. Jag slutade röka 050601. Innan dess rökte jag ett paket om dagen. Jag tränar ca 5 dagar i veckan, styrketräning, spinning och Pilates.

Man har ju hört att man går upp i vikt när man slutar röka därför att man småäter hela tiden. Jag tänkte att det ska inte jag - jag har aldrig bantat innan, är 170 cm lång och väger 60 kg. Jag höll verkligen igen på allt!

Men nu efter 5 mån, har jag gått upp till 70 kg...... Jag tränar lika mycket och äter väldigt snålt. Hur ska jag lyckas att gå ner igen? Jag är desperat!!

Hoppas på ett svar!

Med vänliga hälsningar

Charlott

Hej Charlott!

Grattis till ditt rökfria liv - vilken prestation! Jag vet att du känner dig desperat men låt inte de extra 10 kg få dig att ge upp. Det kan kännas som en klen tröst men du är trots allt fortfarande inom gränsen för normalvikt (BMI under 25). Att röka är mycket farligare för din hälsa än dina extra kilon.

Du nämnde en anledning till ökad vikt: att man ersätter cigaretter med mat. Dessutom är det så att nikotin höjer ämnesomsättningen. Det innebär att de flesta går upp i samband med rökstopp, även om matvanorna inte ändras. Det är verkligen orättvist, men så är det.

Du vill ju gå ner och det krävs då att du antingen drar ner på kalorierna, eller rör på dig ännu mer, eller bådadera. Jag kan bara ge dig generella råd, eftersom jag inte har detaljerad information om din livsstil. Vill du väga 60 kg igen måste du äta mindre jämfört med när du rökte. Du kan inte äta lika mycket som förr, om inte du ökar din ämnesomsättning via motion.

Det finns olika strategier för att gå ner i vikt men eftersom jag inte känner dig kan jag inte säga vad som skulle bäst passa dig. Det kan vara bra att gå med i något organiserat program, för att få stöd och hjälp med aktuella portionsstorlekar. Du kan t.ex. fråga vid din vårdcentral om inte det finns något viktprogram. Ibland erbjuds sådana program via jobbet. Det finns också flera kommersiella program som är bra. Fokusera på alla fördelar som ett rökfritt liv ger dig.

Om du nu kan hålla vikten är det suveränt. Om du tycker att du måste gå ner, låt det ta den tid som behövs och stressa inte. Jag håller tummarna för dig!

ARTIKELN HANDLAR OM