Hur ska jag lyckas gå upp i vikt?

HÄLSA

Hej.

Jag hoppas du kan hjälpa mig! Jag är en 29-årig tjej som är 159 lång och väger 37 kg. Jag har högst vägt 42 kg för ett par år sen, mer kommer jag aldrig upp till. Jag vill väga i alla fall 47 kg, men jag kan inte ens gå upp ett halvt kilo fast jag försökt i flera år. Jag vill ju gå upp, jag äter samma som min familj men ingen är så smal som jag.

Jag har frågat min dieteist om råd, men det enda jag fått är Ensure Plus på recept. Tyvärr hjälper det inte. Hoppas du har något bra tips.

Tack på förhand.

Nina

Hej Nina!

Jag förstår att det är jobbigt för Dig att inte komma tillrätta med Din vikt trots mångåriga försök. Du skriver att Du äter samma mat som Din familj men att ingen annan är lika smal som Du. Att man äter samma mat behöver inte betyda att man äter samma mängd mat och samma mängd kalorier och oavsett det kan man ha olika energibehov. Kanske behöver Du faktiskt äta mer än vad Dina familjemedlemmar gör?

En annan sak som påverkar är hur Du äter resten av dagen. Du kanske behöver ordentliga, energitäta mellanmål för att komma upp i rätt antal kalorier. Där kan Ensure Plus, som Du fått av Din dietist vara ett bra alternativ. Rör Du på Dig väldigt mycket kan även det påverka Ditt energibehov och göra att Du behöver äta ännu mer. Jag föreslår att Du tar upp denna diskussion med Din dietist igen – hon eller han kan utifrån Din vardag och Dina vanor ge Dig konkreta tips och råd hur Du ska göra.

Förkasta inte Ensure Plus, det är kanske inte tillräckligt för att ge Dig den viktuppgång Du önskar men jag är säker på att det, i kombination med andra förändringar kan hjälpa Dig en bit på traven. Varmt lycka till.

/Josefine