Kan man unna sig godis på helgen?

HÄLSA

Hej!

Jag lirar fotboll, 4-5ggr i veckan + egen träning. Äter nyttigt, (havregröt + russin, 100% fullkornsknäckebröd med skinka på och lite krydda), pasta, potatis, kött, kyckling (korv ibland) och alltid grönsaker till. Jag dricker mellanmjölk och vatten.

Det jag undrar är om man skulle kunna UNNA sig godis på helgen? Att ha en "gris"dag? Jag har hört att det kan vara bra - genom att äta nyttig mat under veckodagarna så har magen ett visst "arbetstempo", men får man i sig annan mat/godis under "gris"dagen så ska magen börja arbeta i

ett snabbare tempo som sedan gör gott när man äter nyttigt igen. Stämmer detta?

Tack på förhand

Johan

Hej Johan!

Du har beskrivit Din situation och Dina matvanor på ett väldigt bra sätt men tyvärr har Du inte skrivit vad syftet med Din fråga är. På vilket sätt skulle det snabbare tempot göra gott? Många brukar undra om man kan ha en dag i veckan då man äter vad man vill för att på så sätt öka förbränningen de andra dagarna. Jag vet inte om det är det Du menar eller om det är något annat Du tänker på. När det gäller förbränningen finns det ingen forskning som tyder på att det skulle vara så, kroppen lagrar all energi, oavsett när den kommer och i vilken mängd. Däremot kan det vara bra att ha en dag i veckan när man unnar sig något extra av den enkla anledningen att det kan vara lättare att hålla sig till sina sunda matvanor de andra dagarna. Om syftet är att gå ner i vikt är vågen och måttbandet det bästa kvittot på om ens mat- och motionsvanor är de rätta.

Lycka till med Din sunda livsstil – vardagsvanorna är de allra viktigaste oavsett vilket mål man har.

/Josefine