Kan jag fortsätta äta enligt Atkins?

HÄLSA

Jag har ätit enligt Atkinsdieten sedan vecka 27 och följt allt till punkt och pricka utan minsta avvikelse. Det har inte varit det minsta problem och jag mår jättebra. Har inga blodsockersvängningar längre och sover dessutom jättebra vilket var ett problem förut. Jag har nu gått

ner 10,5 kg från 95,5. Väger trots allt för mycket men ser inte alls överviktig ut längre och min läkare kan inte fatta att jag räknas som överviktig.

Nu undrar jag: kan jag fortsätta med denna dieten, dvs med så lågt kolhydratintag? Jag mår ju jättebra och känner mig skärpt och pigg, inte alls som förut när jag var trött och hängig jämnt och ständigt. Eftermiddagarna på jobbet ska vi inte tala om. Jag saknar varken potatis, ris, pasta eller bröd ett dugg. Äter mycket grönt men står nu helt still sedan 1,5 månd tillbaka.

Är det här min idealvikt kanske eftersom jag inte går ner längre? Har t o m börjat gå en hel del men inget händer.

Hälsningar Monika

Hej Monika!

Det låter som att Du har vunnit en hel del på Din viktnedgång och det är bara att gratulera. Att Du inte längre går ner i vikt beror antagligen på att Du inte äter mindre kalorier än vad Du behöver.

Att ta bort kolhydraterna betyder inte nödvändigtvis att man får i sig lite kalorier. Förmodligen har det tidigare inneburit det för Dig men nu har Du istället hittat en energibalans som gör att Du står stilla i vikt.

Denna typ av lågkolhydrat-dieter är ingenting som jag rekommenderar och det beror främst på att det inte finns forskning som visar hur långtidseffekterna ser ut. Jag skulle rekommendera Dig att istället äta varierat och öka intaget av kolhydrater. Om Du fortfarande vill gå ner i vikt är det istället bättre att minska på det totala energiintaget.

En av anledningarna till att Du var trött och hängig innan Du började med Atkins är förmodligen att Du fick i Dig för mycket kalorier och därmed vägde mer än vad Du gör nu. De flesta som går ner i vikt, oavsett metod, uppger att de känner sig piggare. Tänk förresten på att en viktstabilitet är jättebra om man har gått ner så mycket som Du har gjort. Lycka till!

Hälsningar Josefine