Hur ska jag äta för att gå upp i vikt?

HÄLSA

Hej.

Jag läste en fråga till dig från en tjej som var underviktig (170 cm och 45 kg), som du uppmanade att söka läkarhjälp. Jag är också 170 cm, och väger ca 45 kg, och har vid ett flertal tillfällen sökt läkare för detta, men de hänvisar alltid min låga vikt till att jag har anorexia

(vilket jag inte har, och aldrig haft). Jag är 30 år och vill gärna bli tagen på allvar, men jag kommer aldrig längre än så. Därför är min fråga till dig vad jag ska tänka på vad gäller kosten? Jag äter det mesta, men är laktosintolerant, så inga produkter med laktos i. Ska jag äta lite och ofta eller mycket och sällan? Vilka födoämnen ska jag

undvika?

MVH Anna

Hej Anna!

Jag förstår att det är jobbigt och frustrerande när man inte blir tagen på allvar och får den hjälp man efterfrågar. Det låter konstigt men rådet att äta lite men ofta ger man både vid övervikt och undervikt.

Vid undervikt handlar det om att försöka äta relativt energitäta livsmedel utan att för den sakens skull få i sig massa fett som är skadligt för kärlen. Att utgå från att öka intaget av omättade fetter är därför att rekommendera.

För Din del skulle mellanmål i form av t ex nötter/mandel/frön vara lämpliga alternativ. Olivolja på grönsakerna till maten är ett annat sätt att öka energiinnehållet på ett hälsosamt sätt. Fet fisk innehåller omättat, hälsosamt fett.

Du behöver inte undvika några födoämnen men till skillnad från personer som ska gå ner i vikt bör Du inte äta så mycket grönsaker. ¼ av tallriken kan vara grönsaker, ¼ kött/fisk/ägg/veg alternativ och ½ tallriken pasta/potatis/ris/bröd. Undvik dock inte grönsaker helt och hållet eftersom de har andra positiva egenskaper.

Försök alltså att äta lite men ofta och välj gärna mat som är energitäta, t ex nötter, mandel, frön, avokado, fet fisk, oljor. Lycka till!!

Hälsningar Josefine