Hur ska jag gå upp i vikt?

HÄLSA

Hej,

jag är en 4-barnsmamma på 27 år som är 180 cm lång o väger 54 kg. Hur ska jag gå upp i vikt? Det hjälper inte att jag trycker i mig en massa mat 24 timmar om dygnet. Har du några råd så vore jag jättetacksam.

MVH Helena

Hej Helena!

Du har en allvarlig undervikt därför tycker jag att du först ska boka tid hos din husläkare. Det kan förstås vara så att du ha ärvt en smal kropp med en hög ämnesomsättning, men det är alltid bra att utesluta medicinska orsaker till undervikt.

Din läkare kan också skriva remiss till en dietist, som kan ge dig individuella råd (vilket jag inte kan göra, eftersom jag inte vet vad du har för kost- och motionsvanor).

Du behöver inte alls äta 24 timmar om dygnet men vad du kan göra redan nu är att äta tre huvudmåltider samt 3 mellanmål varje dag. För att gå upp i vikt måste du äta fler kalorier än vad du förbrukar. Om du äter flera mål mat om dagen har du större chans att få i dig mer, utan att känna dig obehagligt mätt varje gång.

Det är ett första steg, och din dietist kan hjälpa dig att planera din mat så att du får i dig de extra kalorierna du behöver på ett sätt som passar dig.

Med vänliga hälsningar Mary