Har kroppen bestämt sig för att detta är vad jag ska väga?

HÄLSA

Hej Dietisten!

För ungefär ett år sedan blev jag tillsammans med en kille och började därav äta något mer. Jag började med p-piller också. Vi slutade även röka vid nyår och har hållit det. Bra grej – men jag har av dessa grejer gått upp ca fem kilo. Nu har jag försökt gå ner ett tag men kilona verkar sitta benhårt. Som om kroppen har bestämt sig för att det här är vad jag borde väga nuförtiden oavsett om jag försöker äta nyttigare och mindre och pumpa sit-ups på kvällarna. Tråkigt tycker jag för innan dessa fem kilo var jag verkligen nöjd med min vikt.

Vad göra?

Hälsningar Hanna

Hej Hanna och GRATTIS till en otroligt bra prestation – att sluta röka är en av de största hälsovinster man kan göra!!

Visst är det trist att Du har gått upp i vikt, det förstår jag. Du skriver att Du äter nyttigare och mindre samt att Du tränar situps. Det är bra men det som fattas är fettförbrännande och konditionsökande motion.

Fortsätt som Du gör nu med bra mat och sit ups men lägg till raska promenader några gånger i veckan – det kommer förmodligen att göra susen!

Om Du vet att Du äter bra nu så tycker jag inte att Du ska förändra så mycket när det gäller maten – bra vanor ska man vara rädd om. Sikta in Dig på promenaderna och se vad det kan göra.

Om Du mot all förmodan inte går ner i vikt ändå så se över Dina matvanor lite och försök hitta tillfällen då Du äter mer eller onyttigare än vad Du borde. Det här kommer Du att fixa – Du har ju fixat att sluta röka! Om Du vill ha ytterligare hjälp så ta en titt på Viktklubb.se här på Aftonbladet – det kanske kan vara något för Dig?

Jag håller båda tummarna och jag är säker på att detta kommer att gå bra!

/Josefine