Är jag för smal?

HÄLSA

Hej!

Jag är en tjej på fjorton år som väldigt gärna skulle vilja bli modell. När jag var liten var jag rund och mådde väldigt dåligt pga det. Jag är medveten nu om att jag åt för mycket då.

Ungefär när jag började på högstadiet blev jag nästan som "utdragen" då jag slutade växa på bredden och bara på längden. Många berättade det för mig och jag blev

helt överlycklig eftersom jag alltid drömt om att få vara smal. Jag blev livrädd för att gå upp i vikt igen och blev lite fixerad över min vikt och vägde mig varje dag. Under den senaste julen åt jag nästad bara god mat och godis hela dagarna och jag gick upp nästan sju kilo (från 50 till 57). När skolan började ät jag nästan bara sallad och hoppade över så många mellanmål jag kunde när jagkom hem. Jag gick ner fort och har sedan dess hållt mig på ungefär den vikten som till sist blev 52-53kg.

Nu är jag ungefär 174cm lång och hade varken tänkt att gå upp eller ner mera nu. Är det en bra vikt eller är jag för smal?

Eftersom jag vill bli modell har jag också börjat mäta min midja. Den är ungefär 62cm, vet du hur smal midja man bör ha för att bli modell? Är det väldigt osunt att vara modell?

En sista fråga: Min mamma säger att det finns en massa koffein i te och att man lätt kan bli beroende utav det, stämmer det? Jag hoppas inte det eftersom det är nästan det bästa jag vet. Är grönt te bättre än vanligt?

Jag blir jätteglad för svar! :D

mvh Moa

Hej Moa.

När jag läser Ditt brev förstår jag att Din vikt är viktig och betyder mycket för Dig. Du frågar om Du är för smal och det är svårt att säga bara genom att veta Din längd och vikt men utifrån de uppgifterna låter det som att Du är väldigt smal.

Jag vet faktiskt inte vad midjemåttet bör vara hos en modell och jag kan egentligen inte säga om det är osunt att vara modell. Jag kan tänka mig att det är en stor fixering att vara modell och vad man förstår så behöver man ofta vara väldigt smal för att platsa. Att vara för smal är inte hälsosamt så ur den aspekten kan det alltså vara direkt osunt att vara modell.

När det gäller te så visst finns det koffein och visst kan man bli beroende, men det krävs antagligen ganska mycket te för att skapa ett beroende.

Moa, jag skulle önska att Du lär Dig tycka om Dig själv och inte hänger upp Dig för mycket på drömmen om den ”perfekta kroppen” och drömmen om att jobba som modell. Om Du har många funderingar kring detta eller om Du mår dåligt av det tycker jag att Du ska prata med skolsköterskan på Din skola, han eller hon kan säkert hjälpa Dig vidare. Hon/han har också tystnadsplikt. Var rädd om Dig.

Hälsningar Josefine