Finns det någon nyttig snabbmat?

HÄLSA

Hej tjejer.

Jag är bara 16 år men lever himla aktivt. Jag går i skolan, jobbar och tränar - och då hinner jag knappt med att äta.

Jag äter alltid bra frukost och lunch i skolan med mycket grönsaker.

Men middag hinner jag sällan hem och äta, kan jag äta någon speciell snabbmat för att det inte ska vara så onyttigt? Eller kan man ersätta middagen med ett större mellanmål på något vis?

Är det dåligt att äta middag senare på kvällen kring 8-9?

Jag är 1,70 och väger ca 60 kilo, så jag är inte överviktig, men är rädd att bli om jag fortsätter som nu.

//Sara

Hej Sara!

Vad klokt av Dig att se framåt på det sätt Du gör. Det är väldigt bra att Du äter ordentlig frukost och lunch varje dag. När det gäller middagen så finns det lite olika alternativ att välja mellan. Antingen äter Du någon snabbmat, till exempel sushi, sallad, kebab eller annat som inte innehåller stora mängder fett. Det är förstås helt ok att äta pizza och annat energirikare mat också ibland men nu är det ju inte det Du frågar efter.

Ett annat alternativ är att äta ett par mackor med matigt pålägg (till exempel köttbullar, skinka, makrill i tomatsås, keso), grönsaker och en frukt och sedan äta något liknande när Du kommer hem på kvällen.

Det jag är ute efter här är alltså att Du delar upp middagen i två större mellanmål. Visst kan Du välja att äta middag när Du kommer hem vid 20-21 men det är inte att rekommendera att Du gör det till en vana. Visserligen beror det också på hur mycket Du äter och när Du går och lägger Dig.

Hoppas Du fått några tips för hur Du kan göra med maten. Åter igen, det är väldigt klokt av Dig att tänka på detta sätt även om det uppenbarligen inte är något problem för Dig i nuläget.

/Josefine