Ska 30 procent av energin verkligen komma från fett?

HÄLSA

Hej,

Jag är 24 år, 168 cm lång och väger närmare 125kg. Jag vet att jag är kraftigt överviktig och jag måste gå ner i vikt omedelbart för jag har problem med mina knän och rygg. Jag bor förtillfället utomlands och hittade en hemsida som liknar viktklubb.se väldigt mycket. Enligt denna hemsida (som går ut på att hålla sig inom en viss kalorimängd/dag samt öka förbränningen genom träning) så har jag fått riktlinjer på vart mina kalorier bör komma ifrån under en dag. 55% kolhydrater, 15% protein och 30% fett (!?). Det är fettmängden som förvånar mig mest.

Verkar detta vara en rimlig fördeling? Kan det vara så att eftersom jag är så överviktig att jag förbrukar mer fett (lågenergibränsle) bara genom att bära omkring på alla exta kilon? För tillfället så har jag ett kalorimål på 2048 kcal/dag men ligger runt 1600-1900/dag.

Tack på förhand

//emilie

Hej Emilie! I Viktklubb.se utgår vi från Nordiska Näringsrekommendationer och enligt dem bör 55-60 procent av energiintaget komma från kolhydrater, 10-15 från protein och 25-30 från fett. Det låter som att det stämmer väl överens med den klubb Du har kommit i kontakt med, både när det gäller upplägget och fördelningen av energi.

Om Du vill kan Du trots att Du är utomlands använda Dig utav Viktklubb.se, det finns många medlemmar som gör det. Lycka till med Din viktminskning, oavsett vilken klubb Du är med i!

Vänliga hälsningar

Josefine Jonasson