Måste brödet innehålla vetemjöl?

HÄLSA

Hejsan.

Jag har en fråga angående fullkornsbröd, man läser överallt att vetemjöl är dåligt p.g.a. dess GI och att man skall köpa fullkornsbröd med hela rågkorn i o.s.v. Jag har ätit fullkornsbörd i ungefär ett år nu och har på sista

tiden börjat läsa på innehållsförteckningen (t.ex. Polarbröds fullkornsbröd, AXA's Harmoni o.s.v.) Båda innehåller hela rågkorn och andra fullkornsmjöl, men även vetemjöl. Är det så att det i princip är omöjligt att få tag i bröd utan vetemjöl, är det någonting som KRÄVS för att binda ihop brödet?

/Calle

Hej Calle! Visst brukar vi rekommendera att man byter ut det vita brödet mot grövre sorter. Detta beror främst på det högre fiberinnehållet i det grova brödet. Det i sin tur brukar innebära att man blir mätt och håller sig mätt på mindre mängd bröd samt att man får en jämnare blodsockerkurva.

Detta betyder inte att det är FÖRBJUDET eller dåligt med vetemjöl. Precis som Du säger innehåller de flesta brödsorter vetemjöl och det behövs också mycket riktigt för att binda ihop brödet och få en fin struktur på det. Hela korn och surdeg hjälper till att ge ett jämnt blodsocker så sikta på att köpa bröd som innehåller det ena och/eller det andra.

Hälsningar Josefine