Jag jobbar natt – hur äter jag bättre?

HÄLSA

Hej!

Jag skulle behöva hjälp med råd och tips om kost för oss natt arbetare. Jag har nu jobbat natt i snart 3 år och visst har jag gått upp i vikt i samband med detta!

Jag är en trogen aftonbladetläsare, och ofta ser man ju olika råd för viktminskning. Och när man bör äta vad tidsmässigt. Men det passar ju bara dom som lever i ett ”normalt” dygn ? men det gör ju inte vi. Och vi finns faktiskt!

Att man jobbar natt innebär inte alltid att man jobbar varje natt, utan ibland sover man en halv dag och är sedan ledig. Då ska man försöka leva i vanlig dygnsrytm.

Så jag och flera kollegor skulle stort uppskatta er hjälp! Till exempel: När jag stiger upp på eftermiddagen, är det frukost då som gäller? Och sedan lunch? Men då blir det ju middag mitt i natten!

Mvh Ulrika Rosenberg

Hej Ulrika!

Visst finns ni och ni är ganska många faktiskt! Det som gäller när man jobbar natt är egentligen detsamma som när man jobbar dagtid. Detta gör också att det är lättare att anpassa mattiderna då man är ledig och ska leva i normal dygnsrytm, precis som Du beskriver. Rekommendationen är att äta frukost när man kommer hem på morgonen, lunch när man vaknar och middag innan man går till jobbet igen på kvällen.

När man jobbar på natten kan man förstås behöva äta något men då bör det vara lätt mat som tex någon soppa, frukt eller macka. Man bör alltså förlägga huvuddelen av matintaget under dagtid oavsett arbetstider.

Prova det här ett tag och se hur det fungerar för Dig och Dina kollegor.

Lycka till!!! /Josefine