Måste man äta lagad mat?

HÄLSA

Hej! Jag är en tjej på 23 år som började jobba igen efter min andra mammaledighet i augusti.

Jag har ett stillasittande arbete framför datorn, och jag misstänker att det är det som gjort att jag gått upp 5 kilo, även fast jag tränar step och Pilates á 1 timme 4 ggr i veckan.

Min fråga är nu; måste man äta lagad mat både till lunch och middag? Det känns fel att äta lagad mat på kvällen, varför jag oftast äter råggröt med banan och lättmjölk (vilket jag även äter till frukost).

I övrigt äter jag det stora målet lagad mat till lunch, mycket fettsnålt och med lågt GI. Kan det vara så att jag får för lite kalorier, och ställer kroppen på svält?

Tack på förhand!

Jossan

Hej Jossan!

Om man går ner i vikt eller inte påverkas av den så kallade ”energibalansen”. Det betyder att om du får i dig för lite kalorier (mindre än din kropp använder) så går du ner i vikt. Om man går upp i vikt handlar det oftast om att man har ätit fler kalorier än vad man har förbrukat (undantag kan vara t.ex. om man har extra vätska i kroppen, eller om man har byggt upp sina muskler).

Man går aldrig upp i vikt för att man har ätit för lite kalorier.

Det är suveränt att du rör på dig med step och Pilates. Jag tror att du kan vara inne på någonting med dina funderingar kring ditt stillasittande jobb. Det kan vara så, som du misstänker, att du var mer aktiv när du var mammaledig, och därför har gått upp i vikt. Din nuvarande motion kanske inte motsvarar den totala kaloriförbrukning som du hade när du var hemma med dina barn.

Vad gäller din första fråga är det alldeles för ensidigt att äta gröt till både frukost och middag varje dag. Du måste inte äta lagad mat till middag men om du inte varierar din kost är chansen liten att du får i dig alla de olika näringsämnen som din kropp behöver. Jag vet att 5 kilo plus inte är kul, men försök att ta det med ro. Din livsstil har förändrats och du kommer att hitta nya rutiner som fungerar, bara du ger det lite tid.

Försök att planera middagarna (om det är du som planerar maten) så att hela familjen kan äta samma sorts mat (med några justeringar, beroende på barnens ålder). Det är inte bara enklare utan också mycket trevligare om ni kan äta tillsammans, och du kommer dessutom att få en mer varierad kost.

Vänliga hälsningar

Mary Hyll