Varför går jag inte ner?

HÄLSA

Hej!

Jag är 31 år och har nu i 8 veckor levt på omelett till frukost samt ett knäckebröd, tilll lunch sallad och omelett, och till middag sallad med räkor/skinka eller ägg.

Däremellan kan jag ta 2-3 knäckebrödskivor, har slutat med saft, dragit ner på sockret i kaffet samt börjat trampa på trampmaskin 2x 15 minuter om dan. Ändå går jag inte ner ett gram.

Drar man ner på alla kalorier som jag gjort borde man väl rasa i vikt?

Men inget händer... vad gör jag för fel? Väger 83 kg och är 169 lång. Har två barn som är 8 och 9 år. Jag orkar snart inte mer - jag mår skit med min övervikt.

Hoppas på ett svar

MVH

Veronica

Hej Veronica!

Det verkar som du har följt en oerhört tråkig högproteindiet med ensidig kost. Det måste ha varit åtta jobbiga veckor och jag förstår att du är besviken över att du inte har gått ner i vikt.

Först vill jag betona att dieter som den du har följt absolut inte är någonting att rekommendera. Måltiderna blir obalanserade och man kan inte få i sig allt som kroppen behöver för att må bra. Eftersom du inte har gått ner, betyder det att du har fått i dig tillräckligt med kalorier för att hålla din vikt. Trots att du inte gått ner som du hade önskat är det jättebra att du faktiskt lyckats med flera positiva livsstilsförändringar: du har minskat på saft och socker, och du har börjat röra på dig mer. Fortsätt gärna med det!

Eftersom din vikt är på gränsen till fetma tycker jag att det finns all anledning att prata med din husläkare om detta. Det är möjligt att din läkare känner till något behandlingsprogram som du skulle kunna vara med i.

Tills dess tycker jag att ett första steg kan vara att läsa lite allmänt om överviktsbehandling. Om du tittar på www.medhs.ki.se/overvikt, och sedan klickar på ”Om fetma” kan du läsa om bl.a. mat och motion. Du kanske kan hitta några idéer där som kan hjälpa dig att komma igång. Det är jätteviktigt att du tänker långsiktigt, och satsar på bestående livsstilsförändringar. Med andra ord, glöm åtta veckors bantingskurer och försök att förändra din livsstil ett litet steg i taget istället. Jag hoppas att du kommer att få den hjälp du behöver!

Vänliga hälsningar

Mary Hyll