”Kan man äta för mycket frukt?”

HÄLSA

Hej!

Min fråga är om man kan äta för mycket frukt. Jag tycker det är gott och det mättar också. Brukar äta ca 5 - 6 frukter om dagen, det kan bli två apelsiner, banan, grapefrukt, mandarin och någon annan frukt. Är det för mycket?

Försöker gå ner i vikt genom att äta vettigt, men undrar om så mycket frukt kan göra att man inte går ner?

Mvh/Zofia

Hej Zofia! Det är omöjligt för mig att svara på om den nämnda frukten är för mycket för Dig eftersom jag inte vet vad och hur mycket Du äter för övrigt. Frukt och grönsaker innehåller relativt lite kalorier tack vare den höga halten vatten. Det betyder att man får stor volym på maten utan att få i sig så mycket kalorier. Du nämnder själv att det mättar bra och det är en fördel.

Oavsett hur nyttigt det är med frukt är det fortfarande så att det innehåller en del kalorier och för mycket kalorier gör att man går upp i vikt. Använd Din kroppsvikt som ”kvitto” på om Du äter för mycket, om Du går ner i vikt så kan Du fortsätta som Du gör nu. Om Du går upp i vikt eller ligger stilla så får Du i Dig för mycket kalorier för Ditt behov, de kan komma från frukten eller från någonting annat.

Lycka till med Din viktminskning. /Josefine