Hur ska jag äta när jag jobbar natt?

HÄLSA

Hej!

Jag har en fråga om hur man ska äta när man jobbar natt? Själv jobbar jag natt i ca 3 månader per år, och vill inte äta massa mat på natten, med risk för att sedan vakna hungrig på nätterna när jag inte jobbar.

Äter frukost när jag kommer hem, oftast en tallrik med Kellogs special K, russin + lättmjölk. När jag vaknar på dagen tar jag te och mackor. Sedan middag vid sju.

Efter det blir det inte mer mat, äter dock massa frukt på natten, ca 1 banan, 2 clementiner, 1 apelsin.

Mitt BMI ligger på ca 20. Tränar styrka ca 2-3 gånger i veckan, har inga planer på att gå varken upp eller ner i vikt - men vill veta vad jag behöver få i mig under ett dygn.

mvh Pauline

Svar: Hej Pauline! Du har hittat en bra måltidsordning för när du jobbar natt. Du äter frukost, lunch och middag under dagtid, vilket är vad man rekommenderar till nattarbetare.

Du undrar vad du behöver få i dig under ett dygn och då kan jag ge dig några tips. Du som gillar flingor kan förbättra din frukost om du väljer nyckelhålsmärkta produkter. Ett nyckelhål på flingor betyder att det är mer fiber och mindre socker, jämfört med liknande produkter.

Du äter mackor till lunch och då är det risk att du får i dig för lite grönsaker totalt under dagen. En hjälp på vägen är att planera din lunch och middag med hjälp av tallriksmodellen. En utförlig beskrivning över den kan du få om du tittar på www.halsomalet.se och sedan under ”måltider”. Där finns det

tydliga illustrationer och bakgrundsinformation. Lägg upp maten enligt tallriksmodellen, ät varierat och fortsätt med dina regelbundna mattider – då blir det bra!

Vänliga hälsningar

Mary Hyll