Hur många kalorier är det i sushi?

HÄLSA

Hej hej,

ungefär hur mycket kalorier är det i en dagens sushi? Brukar väl vara sex-sju bitar och soppa..vet ni?

/Charlotte

Hej Charlotte!

Jag kommer att svara på din fråga, men först vill jag tipsa dig om Livsmedelsverkets hemsida (www.slv.se). Där kan du få uppgifter om näringsvärden för olika livsmedel och rätter i ”Livsmedelsdatabasen”.

Du hittar länken till databasen på hemsidans vänstra kolumn; klicka på ”Sök på livsmedelsdatabasen”. Sedan skriver du in t.ex. ”sushi” i rutan för livsmedel och klickar också på rutan ”inkludera maträtter”.

Sökresultatet för ”sushi” visar sex stycken alternativ, inklusive ”Sushi olika sorter”. Om du läser vidare på just denna rad så ser du, under kolumnen ”ENER (kcal)”, att 100 gram sushi innehåller 109,9 kcal. Om vi säger att en bit sushi väger cirka 35 gram, så väger 6-7 bitar cirka 245 gram, och innehåller alltså cirka 270 kcal.

Färdigblandad misosoppa finns inte med i databasen, men däremot finns misopasta. Misosoppan som man får på sushirestauranger innehåller mest buljong samt en liten del misopasta och därför blir det inte mer än cirka 30 kcal per portion (det kan variera, beroende på vilka ingredienser som ingår i soppan). Din sushimåltid innehåller någonstans kring 300 kcal skulle jag tro.

Med vänliga hälsningar

Dietist Mary