"Jag får ångest av tv-tittandet"

HÄLSA

Fråga: Hej! Jag jobbar som aupair i Spanien. Men min arbetsdag ar mkt kort, jobbar 8-10 och 18-21. Mycket fritid med andra ord, da blir mycket tid framfor datorn och tv:n. Jag kompenserar detta genom att trana varje dag; 3 dagar springer jag (1 mil, 1 timma) , 2 dagar cyklar jag (1 timma), 1 timme dansar jag och minst 4 promenader pa 80 minuter i veckan. Jag ater nyttigt, inget godis och fettsnal och osockradmat. MEN nar jag ater min lunch, brukar det bli valdigt mycket. Jag foredrar sallad men den brukar bli gigantisk. Till frukost ater jag grot och kvallsmat mackor och flingor. Ater jag och tranar bra? Vad kan jag gora battre? Jag ar vegetarian och ater mycket baljvaxter och sojaprodukter.Valdigt tacksam for svar, jag far angest av mitt tv-tittande men kan ju inte trana mer an vad jag gor?

Halsningar Elin

Svar: Hej Elin! Du tränar och äter bra, enligt vad jag förstår på Din beskrivning. Du tränar ju otroligt mycket till och med. När det gäller maten skriver Du att Du äter väldigt mycket men så länge Du håller Din vikt äter Du precis lagom mycket i förhållande till Din fysiska aktivitet..

Min känsla är att Du tycker att tv-tittandet är Ditt största problem. Hälsomässigt är det dock inga problem eftersom Du rör så pass mycket på Dig men om det ger Dig ångest så är det förstås något Du bör dra ner på. Vad finns det för fritidsaktiviteter Du kan ägna Dig åt i stället? Kan Du läsa böcker? Gå någon kurs? Börja fotografera? Handarbeta? Fundera över vad Du kan göra istället för att titta på TV – det behöver ju inte bara vara saker som är nyttiga för den kroppsliga hälsan, det finns ju många saker som själen mår bra över också. Ta hand om Dig!

Hälsningar Josefine, leg dietist.