Superpiller kan hindra hjärtinfarkt

Sex mediciner är ihopmixade till mirakelkur

HÄLSA

Ett mirakelpiller som ska ges varje dag till alla personer över 55 år kan minska hjärtinfarkter och slaganfall med 80 procent.

Det är brittiska forskare som lanserar en ny strategi mot västvärldens folksjukdomar.

Varje år dör tolv miljoner människor i hjärt- och kärlsjukdomar. Men forskarna Nicholas Wald och Malcolm Law hävdar att de hittat en nyckel till ett längre liv, skriver Svenska Dagbladet.

Forskarna vill blanda ihop sex kända hjärtmediciner till ett enda superpiller som ska ätas av alla - både hjärtsjuka och friska.

Hopkoket skulle bestå av en hjärtmedicin med blodfettssänkande statin, tre medel mot för högt blodtryck, asperin eller magnecyl mot blodproppsuppkomst och B-vitaminet folsyra.

Om alla över 55 år åt pillret skulle hjärtinfarkterna minska med 88 procent och slaganfallen med 80 procent, enligt forskarna. Var tredje pillerätare skulle öka sin livslängd med tolv år.

Men det finns vissa biverkningar - pillret bör undvikas av personer med astma och av de som är känsliga för aspirin.

Svenska experter skeptiska

Men i Sverige har experterna inte samma tro på mirakelpillret.

- Tanken med mass medicinering av friska är en vildsint idé som går rakt emot läkarnas urgamla ansvar att ge individuell behandling för varje patient. Var och en måste undersökas för just sin riskbild, säger professor Björn Beerman vid Läkemedelsverket till Svenska Dagbladet.

- Problemet är att det ändå finns andra risker, framför allt rökning. De här idéerna handlar om att välja mellan att leva klokare eller att ta ett piller, säger professor Lars Werkö.

Forskarna verkar dock övertygade om mirakelpillrets effekter och säger att de själva tagit patent på det.

Johan Kristensen

ARTIKELN HANDLAR OM